Menadżer systemu odsłuchowego

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
iceman
Menadżer systemu odsłuchowego

Post autor: iceman » wtorek 06 mar 2007, 13:06

Potrzebuję kupić coś co będzie w wygodny sposób pozwalało mi korzystać z dwóch par odsłuchów na zmianę i kontrolować ich głośność (mam monitory aktywne a komfort regulowania głośności na mikserze karty jest bardzo wątpliwy to samo tyczy się przełączania między monitorami), nie mam na ten cel zbyt wiele pieniędzy więc wolał bym coś z niższej półki.Co możecie mi polecić?

Awatar użytkownika
oduck

Re: Menadżer systemu odsłuchowego

Post autor: oduck » wtorek 06 mar 2007, 13:18

smProAudio Mpatch2 - pasywny, najtanszy a zaskakujaco dobry

SPL MTC 2381 - srednio drogi, ale oferujacy duze mozliwosci polaczen i organizacji odsluchu zarowno dla realizatora, jak i wykonawcy

to takie dwa sensowne przyklady, sa jeszcze drozsze rozwiazania (bardziej rozbudowane jesli chodzi o routing) firm np Presonus (fajny remote kontroler ) czy Grace design (dla wymagajacych)
ale te dwa pierwsze raz ze powinny ci wystarczyc, a dwa ze pasywne - wiec nie zmieniaja nic w kwestii sygnalu, takie krosownice z potencjometrami (czego nie mozna powiedziec np o Mackie Big Knob, ktory ingeruje w brzmienie ponoc, ale sama filozofia dzialania tez wielce wygodna)

fan dobrego brzmienia ;)

EMD

Post autor: EMD » wtorek 06 mar 2007, 13:19

Behringer Minimon MON800 (uprzedzę Zbynie)
Ja mam protoplaste rodu Samsona C-control i tez jestem zadowolony.
Zresztą temat był już na forum kilka razy.

Awatar użytkownika
Owca

Post autor: Owca » wtorek 06 mar 2007, 13:53

Jedź na VOLUMEn, kup plastikową obudowę, kilka gniazdek JACK, XLR czy jaki Ci są potrzebne. 2 potencjometry podwójne 47kohm B, 2 podwójne włączniczki, kilka kabelków i spokojnie coś takiego samemu zrobisz.

Awatar użytkownika
Owca

Post autor: Owca » wtorek 06 mar 2007, 13:54

Mam takie cudo własniej roboty (do 2 systemów surround) i jestem baaaardzo zadowolony.

iceman

Post autor: iceman » wtorek 06 mar 2007, 18:30

Dziękuję za odpowiedź .Więc biorąc pod uwagę cenę to zastanawiał bym się nad tym Behringer Minimon MON800 który kosztuje 200zł ale mnie do końca nie przekonuje ta firma i w grę wchodzi M-Patch 2 który w niemieckim sklepie można kupić za około 500zł tylko czy warto - czy będzie lepszy od Behringer-a skoro mam dopłacić 300zł - właściwie wygląda solidniej - mam Adamy P11a i nie chciał bym mieć przez ten mixer jakiejś straty dźwięku. Kolejne pytanie to czy w tym Behringerze złącza są symetryczne czy nie - bo w M-Patch 2 widzę że są a nigdzie nie mogę tej informacji znaleźć w necie.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » wtorek 06 mar 2007, 18:50

...Dziękuję za odpowiedź .Więc biorąc pod uwagę cenę to zastanawiał bym się nad tym Behringer Minimon MON800 który kosztuje 200zł ale mnie do końca nie przekonuje ta firma i w grę wchodzi M-Patch 2 który w niemieckim sklepie można kupić za około 500zł t
Bardzo dobry wybór i jeden i drugio,

jest jeszcze PASYWNY M-PATCH TUTAJ tani i w miare dobry , mam to w studio , jego zaletą jest to ze jest pasywny czyli niema zasilania , prosta konstrukcja in/out XLR . polecam

Soundchaser

Post autor: Soundchaser » środa 07 mar 2007, 01:22

(czego nie mozna powiedziec np o Mackie Big Knob, ktory ingeruje w brzmienie ponoc, ale sama filozofia dzialania tez wielce wygodna)

...
A uzywales kiedys Big Knob-a czy tylko slyszales ze zmienia dzwiek? Bo ja uzywam na codzien i moge tylko powiedziec ze jest to najbardziej rozsadne i najbardziej solidnie zbudowane urzadzenie tego typu w cenie do 300 dolcow.
Nie emituje zadnych przydzwiekow czy zaklocen a tym bardziej nie zmienia barwy,totalna bzdura,moze ktos uzywal go na jednej linii elektrycznej ze spawarka i stad takie spostrzezenia.
A propos C-control,mialem dwa egzemplarze po kolei i przy zakreconym volume slychac bylo jeden kanal,to samo stalo sie po kilku tygodniach z drugim,a potem juz odzalowalem $300 na Mackie.
Aha,mojemu kumplowi tez ostatnio strzelil c-control,zamienil na nowy i na razie jeszcze dziala.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ