Główni konkurenci RME Fireface 400

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
grembo
Re: Główni konkurenci RME Fireface 400

Post autor: grembo » piątek 02 mar 2007, 00:40

wracam i ..... wciaz awantura!

Panowie! Wasza dysputa nie na temat (MB zawsze pilnowales dyscypliny logicznej! - Master, w zyciu na tym forum nie widzialem aby MB przyznal sie do błędu, lub uznał czyjąś argumentacje - chyba ze uzylbys metod matematycznych czy statystycznych).

Ja chce , jak autor wątku poznać konkurencje dla RME FF 400, bo mój Focusrite Saffire 26 Pro przejdzie raczej na pozycje ADAT i dodatkowych 8 preampów.

Pytanie dodatkowe czy Focusrite jako niby pełnoprawny interface w opcji ADAT bedzie dla mnie tylko 8 wejsciami ADAT czy równiez bede mógł wykorzystac jego wyjscia (np. do podania 3-4 dodatkowych torów monitorowych na słuchawki)?

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 02 mar 2007, 00:46

Instalacja odbywała się dokładnie tak, jak opisuje to instrukcja. Dodam, że komputerowymi systemami audio zajmuję się od lat i z niejedną mniej lub bardziej kapryśną kartą miałem do czynienia. Nigdy jeszcze nie spotkałem idealnej karty, a z mojego doświadczenia interfejsy MOTU są całkiem przeciętne jeśli chodzi o problemy, które generują. Najczęściej problemy wychodzą dopiero po jakimś czasie użytkowania, a wcześniej wszystko działa, co zresztą jest najlepszym dowodem, że instalacja jest prawidłowa, a to urządzenie ma niedoskonałości.

To już ostatni mój wpis w tym wątku, bo naprawdę nie ma sensu dyskutowanie z fanatykami religijnymi MOTU, którzy na jakąkolwiek krytykę ich ukochanej firmy reagują jak moherowe babcie.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 02 mar 2007, 00:50

Panowie! Wasza dysputa nie na temat (MB zawsze pilnowales dyscypliny logicznej! - Master, w zyciu na tym forum nie widzialem aby MB przyznal sie do błędu, lub uznał czyjąś argumentacje - chyba ze uzylbys metod matematycznych czy statystycznych).
jeszcze ad vocem - przykro mi, że nie raczyłeś zauważyć, że robiłem to wielokrotnie, nawet wczoraj. ale wybaczam, w końcu jesteś bardzo młodym stażem użytkownikiem tego forum.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 02 mar 2007, 01:02

jestes niemozliwy :)

moze mlodym, ale napewno nie codziennym :)

Akurat w kwestii Waszej "awanturki" podzielam Twoje zdanie. Z RME mam duzo lepsze doświadczenia. Dla otwartości i nauki, składam i konfiguruje systemu komp. róznych kompozytorom, starszym stazem muzykom etc. i na ogól (nie zawsze) miewam problemy z kartami Motu. Z RME raz (wina chipu IEEEE). Generalnie staje po stronie admiratorów RME,nie dość ze ogolnie wydaja sie stabilniejsze , to z jakis przycyzn mniej obciazaja system ponadto jeszcze posiadaja lepsze lepsze opcje poprzez Digicheck i routing DSP.

Z tego co zauwazylem najbardziej stabilne to sa w wiekszosci karty PCI i tyla bierzemy interface Firewire z acalym dobrodziejstiwem inwentarza :)

a co do mojego pytannnia?.....

i oczywiscie autora watku!......................................

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » piątek 02 mar 2007, 01:13

Pytanie dodatkowe czy Focusrite jako niby pełnoprawny interface w opcji ADAT bedzie dla mnie tylko 8 wejsciami ADAT czy równiez bede mógł wykorzystac jego wyjscia (np. do podania 3-4 dodatkowych torów monitorowych na słuchawki)?...
ale jak chesz podpiac 4 tory do wyjscia ADAT ...
czytałem twoje pytanie kilka razy i albo juz jestem zmeczony , albo w ogole nie moge tego zrozumiec ?

ja moge powiedziec jak jest w MOTU

roziwin to pytanie ,

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 02 mar 2007, 01:20

chodzi mi o nastepujaca, niestety na razie hipotetyczna sytuacje:

-mam interface głowny (motu czy RMe ;) )
-podlaczam do niego focusrite 26 saffire ale jako 8 preampow wraz z przetwornikami, wszystko idze w ADAT w ten glowny interface
-chce miec 2-4 nastepne wyjscia, ponad te ktore mam w glownym interface
-czy podlaczajac odpowiednio Saffire (w adat out glownego interface) dostane 4 dodatkowe wyjscia audio (te zawarete w Focusricie), ktore np. w aplikacji RME czy Control room w Cubase 4 bede mogl skonfigurowac jako 4 dodatkowe tory monitoringu (focus ma dwa wyjscia sluchawkowe, pozstaloby mi zlozenie 2 prostych preampow sluchawkowych).

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 02 mar 2007, 01:54

...chodzi mi o nastepujaca, niestety na razie hipotetyczna sytuacje:

-mam interface głowny (motu czy RMe ;) )
-podlaczam do niego focusrite 26 saffire ale jako 8 preampow wraz z przetwornikami, wszystko idze w ADAT w ten glowny interface
-chce miec 2-4 nastepne wyjscia, ponad te ktore mam w glownym interface
-czy podlaczajac odpowiednio Saffire (w adat out glownego interface) dostane 4 dodatkowe wyjscia audio (te zawarete w Focusricie), ktore np. w aplikacji RME czy Control room w Cubase 4 bede mogl skonfigurowac jako 4 dodatkowe tory monitoringu (focus ma dwa wyjscia sluchawkowe, pozstaloby mi zlozenie 2 prostych preampow sluchawkowych)....
sorki , ja tazke probuje zrozumie twoje pytanie i tez nie rozumiem...
jaie 2-4 ?wyjscia,
ADAT to jest 8 in/out . wiec jakie 2-4 ?
zobacz jak to jest rozwiazane w motu

http://www.motu.com/products/motuaudio/8pre/8pre_converter.html

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 02 mar 2007, 10:20

2-4 - chodzilo mi o to ze pary stereo :)

Juz chyba znam odpowiedz - Focusrite jako ADAT staje urzadzeniem In/Out (a nie tylko IN - jak dotad myslalem), gdzie ja np. niezaleznie od tego co wchodzi w ADAT w mikserze wewnetrzynym RME bede mogł przypisac sobie odpowiednie miksy monitoringowe do wyjsc w owym ADAT :) O to mi chodzilo wlasnie :)

Przepraszam za te lamerskie pytania ale chcialem sie upewnic.. bo jeszcze nigdy takiego setup nie ustawialem :)

Awatar użytkownika
Atselom

Post autor: Atselom » piątek 02 mar 2007, 13:51

...2-4 - chodzilo mi o to ze pary stereo :)

Juz chyba znam odpowiedz - Focusrite jako ADAT staje urzadzeniem In/Out (a nie tylko IN - jak dotad myslalem), gdzie ja np. niezaleznie od tego co wchodzi w ADAT w mikserze wewnetrzynym RME bede mogł przypisac sobie odpowiednie miksy monitoringowe do wyjsc w owym ADAT :) O to mi chodzilo wlasnie :)

Przepraszam za te lamerskie pytania ale chcialem sie upewnic.. bo jeszcze nigdy takiego setup nie ustawialem :)...
Czy juz zakupiłes ten Interface ? tzn.

Focusrite Saffire PRO 26 I/O własnie czytam opijne na temat , jedyne co moge znalesc to nazekania ..
TUTAJ czy na pewno jestes pewnien ze to dobry zakup ?
powinienes chyba najpierw przeszukac Internet .

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 02 mar 2007, 14:24

mam juz 2 miesiace i po zmianie portu Firewire zadnych problemów :) a niech pisza co chca - zreszta tam ludzie mieli na poczatku wielkie problemy z Mackami :)

fajnie wygalada, ma dobre preampy, dwa wyjscia sluchawkowe, wygodne zarzadzanie odsluchem.

Wada to brak DSP - routing wewnetrzny jest bardzo ograniczony w zwiazku z tym.

Spelnia to czego oczekuje i to mi wyustarczy :)

ODPOWIEDZ