autor: oduck » czwartek 01 mar 2007, 21:35
Ciekawe ile to stołów SSL pracuje w polskich studiach?
z tego co mi wiadomo, to co najmniej 8-9, a czemu pytasz?
Zapewne ODUCK ma możliwość pracy na prawdziwym SSL-u. Napisz parę zdań o Twoim SSL-u, podziel się z nami swoimi uwagami.
niestety swojego wlasnego nie mam, ale pare nagran (a w zasadzie miksow) na nich wykonalem (PR S4, M1, Studio Buffo) badz tez bylem przy nich asystentem. co chcesz wiedziec konkretnie? bo ciezko tak w paru zdania podac jakies "uwagi". troche enigmatyczna prosba...
swoje opinie opieram na doswiadczeniach z tym sprzetem oraz z channel stripami dostepnymi od niedawna w ofercie SSLa, ktore wraz z Duende mialem okazje dzieki polskiemu dystrybutorowi testowac dosyc sumiennie w studio, w ktorym pracuje
i jakkolwiek sa oczywiste roznice pomiedzy roznymi typami tych urzadzen, to jednak laczy je wspolny mianownik w postaci charakterystycznej reakcji na okreslone ustawienia i ich zmiany, i moje ucho i doswiadczenie pozwalaja mi stwierdzic, co ma ten charakter, a co jedynie go udaje. to wcale nie jest takie tendencyjne i znajac wlasciwosci tych urzadzen latwo to wychwycic.
co oczywiscie nie zmienia faktu, ze SSL czy Neve to jedyne graty na ktorych cokolwiek zabrzmi. mamy to szczescie zyc w czasach gdy naprawde wspanialych urzadzen czy pluginow jest zatrzesienie, i tylko kwestia gustu i potrzeb jest tym co moze nas kierowac w jedna czy inna strone (oczywiscie wazna tez zasobnosc portfela, chociaz nie zawsze to co drogie to dobre, jak moglem sie wiele razy przekonac)
to tak jak z gitarami na przyklad: jeden powie ze tylko oryginalny stratocaster z 2 kwartalu 78 roku da mu ten dzwiek, o ktory mu chodzi, a drugi powie ze wystarczy mu wspolczesny, i moze byc nawet dobra podrobka. i jeden, i drugi ma racje, bo kazdemu co innego potrzebne do realizacji celu.
ale w momencie kiedy mam wybrac miedzy np Duende, ktore wiem, jak sie zachowa podczas pracy, bazujac na wczesniejszych doswiadczeniach z produktami SSL, a inna wtyczka ktora pomimo twierdzen producenta nie jest tym za co sie podaje, to wybiore to pierwsze - zaoszczedzam czas, zyskuje pewnosc, i rozwijam dalsze doswiadczenia.
zeby bylo jasne - nowatorskie, nie majace odpowiednikow historycznych, urzadzenia i pluginy tez lubie i cenie. to tez rzeczy warte uwagi i dajace potencjal.
Święta prawda !!!
Tak naprawdę każdy z tych pakietów brzmi inaczej i tak ma być.
alez oczywiscie ze tak! tylko jesli jakas firma chwali sie ze robi cos co udaje jakas legende, a porownujac widac, ze jednym to udawanie wychodzi lepiej, drugim gorzej, to chyba mam prawo rezygnowac z propozycji, ktora mi mniej odpowiada? a dodatkowo pluginy URS nie odpowiadaja mi z powodu swojej dziwnej specyfiki dzialania, i tylko o to mi chodzilo. ze ani w te, ani wewte
Brawo !!! Nie ważne na czym, ważne że dobrze.
tu tez swieta racja, zgadzam sie przeciez.. ja tez probowalem na URS cos zrobic i nie bardzo mi wychodzilo wiec dalem sobie spokoj.
chodzi o to ze steve napisal cos kompletnie z innej parafii: "po co komu duende, skoro URS tak samo dobre a tansze"
i chcialem tylko odpisac ze "tak samo dobre" to bardzo wzgledna opinia, oraz wyrazic watpliwosc co do identycznosci w jakosci przetwarzania (mnostwo bledow moim zdaniem, glownie w kompresorach - ktore raczej na 3+ oceniam - ale juz steve wyjasnil ze chodzilo mu glownie o EQ i wszystko gra)
A tak na marginesie z niecierpliwością czekam na pojawienie się na rynku emulacji "legędarnych" nóg do SSL. No może wtedy miksy zabrzmią !!!
...
ehhh... juz widze gdzie pies pogrzebany... nie zacietrzewiaj sie tak ;)
fan dobrego brzmienia ;)