TC PowerCore PCI MK II, czy Focusrite LiquidMix

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
stevelukather
Re: TC PowerCore PCI MK II, czy Focusrite LiquidMix

Post autor: stevelukather » środa 28 lut 2007, 16:36

...Jesli DSP to UAD1 mozna kupic 1 wypasiona we wszystkie pluginy i 2 puste jako dopalacze i jeszcze zostanie na flaszke.
...
PC owszem robia ,,puste'' ale o ile wiadomo to karty uad zawsze sa wyposazone nawet minimalistyczne w sofcik
...
Tak,chodzilo mi o najtansza UAD gdzie jest tylko Pultec i 1176 SE i takie tam jak NIGEL i ich chanel strip,czyli prawie puste biorac pod uwage ile mozna tam dokupic pluginow.
[addsig]

Awatar użytkownika
eska

Post autor: eska » czwartek 01 mar 2007, 12:22

... porownywalem z brzmieniem EQ SSL firmy URS,panowie naprawde,nie ma jaj, za 250$ sound jest powalajacy

moze i powalajacy, dla mnie zdecydowanie nie, to jest jakis wynalazek nei majacy wiele wspolnego z prawdziwym neve czy SSL, czego nie mozna powiedziec o UAD1 czy Duende (przy mniej wymagajacym materiale roznice sa nie do wychwycenia, przy naprawde dobrych nagraniach - minimalne)

i to wlasnie za to sie placi w przypadku np duende - to, ze kupujesz cos pod nazwa SSL, pozwala ci miec pewnosc co do pewnego standardu brzmienowego i braku nieprzyjemnych niespodzianek, ktorych pelno w przypadku URS (wydaje ci sie ze to dokladnie ten sam sound co w odpowiedniku, a tu nagle przekrecasz galke i nie dosc ze sound dziwny, zupelnie inny juz niz powienien byc przy takim przekreceniu w oryginale, to jeszcze odkrywasz ze tak naprawde urzadzenie jest nie do konca przewidywalne, bo nastawione na emulacje czyli udawanie czegos a nie brzmienie same w sobie)...
Ciekawe ile to stołów SSL pracuje w polskich studiach?

..."to, ze kupujesz cos pod nazwa SSL, pozwala ci miec pewnosc co do pewnego standardu brzmienowego"...
Oczywiście większość piszących na tym forum ma głębokie doświadczenie w pracy z konsoletami firmy SSL i jest w stanie zauważyć różnicę między oryginalnym brzmieniem a emulacją.

..."Po drugie ODUCK skad ta pewnosc,ze krecac galka w DUENDE masz dzwiek jak w oryginalnym SSL?Przeciez to tez emulacja,tylko,ze na nia pracuje osobny procesor i tyle."..
Zapewne ODUCK ma możliwość pracy na prawdziwym SSL-u. Gratuluję i trochę zazdroszczę. Napisz parę zdań o Twoim SSL-u, podziel się z nami swoimi uwagami.

..."dlatego twierdze,ze Duende jest za drogie i nie zawsze warto.Tak naprawde to nic nie brzmi jak SSL czy Neve,to jest bzdura i marketing,jak moze EQ za 700 czy nawet za 2000 PLN brzmiec jak mikser za 1 000 000 $.A jesli to nie jest to samo to po co placic 6 czy 5 tys zamiast 800 PLN"...
Święta prawda !!!

Tak naprawdę każdy z tych pakietów brzmi inaczej i tak ma być.

..."ale zrobilem kurcze na tym pare miksow i wszystkie brzmia cieplo a gora w overhedach i na vokalach jest piekna"...
Brawo !!! Nie ważne na czym, ważne że dobrze.

..."Ja uwazam tak,jak kogos stac na Duende niech sobie kupi,mnie tylko chodzi tak naprawde o stosunek ceny do jakosci,na poczatku przeciez napisalem ze Duende brzmi tylko,panowie nie za te pieniadze.Pozdrawiam."...
Też pozdrawiam.

A tak na marginesie z niecierpliwością czekam na pojawienie się na rynku emulacji "legędarnych" nóg do SSL. No może wtedy miksy zabrzmią !!!

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » czwartek 01 mar 2007, 21:35

Ciekawe ile to stołów SSL pracuje w polskich studiach?

z tego co mi wiadomo, to co najmniej 8-9, a czemu pytasz?

Zapewne ODUCK ma możliwość pracy na prawdziwym SSL-u. Napisz parę zdań o Twoim SSL-u, podziel się z nami swoimi uwagami.

niestety swojego wlasnego nie mam, ale pare nagran (a w zasadzie miksow) na nich wykonalem (PR S4, M1, Studio Buffo) badz tez bylem przy nich asystentem. co chcesz wiedziec konkretnie? bo ciezko tak w paru zdania podac jakies "uwagi". troche enigmatyczna prosba...
swoje opinie opieram na doswiadczeniach z tym sprzetem oraz z channel stripami dostepnymi od niedawna w ofercie SSLa, ktore wraz z Duende mialem okazje dzieki polskiemu dystrybutorowi testowac dosyc sumiennie w studio, w ktorym pracuje
i jakkolwiek sa oczywiste roznice pomiedzy roznymi typami tych urzadzen, to jednak laczy je wspolny mianownik w postaci charakterystycznej reakcji na okreslone ustawienia i ich zmiany, i moje ucho i doswiadczenie pozwalaja mi stwierdzic, co ma ten charakter, a co jedynie go udaje. to wcale nie jest takie tendencyjne i znajac wlasciwosci tych urzadzen latwo to wychwycic.

co oczywiscie nie zmienia faktu, ze SSL czy Neve to jedyne graty na ktorych cokolwiek zabrzmi. mamy to szczescie zyc w czasach gdy naprawde wspanialych urzadzen czy pluginow jest zatrzesienie, i tylko kwestia gustu i potrzeb jest tym co moze nas kierowac w jedna czy inna strone (oczywiscie wazna tez zasobnosc portfela, chociaz nie zawsze to co drogie to dobre, jak moglem sie wiele razy przekonac)

to tak jak z gitarami na przyklad: jeden powie ze tylko oryginalny stratocaster z 2 kwartalu 78 roku da mu ten dzwiek, o ktory mu chodzi, a drugi powie ze wystarczy mu wspolczesny, i moze byc nawet dobra podrobka. i jeden, i drugi ma racje, bo kazdemu co innego potrzebne do realizacji celu.

ale w momencie kiedy mam wybrac miedzy np Duende, ktore wiem, jak sie zachowa podczas pracy, bazujac na wczesniejszych doswiadczeniach z produktami SSL, a inna wtyczka ktora pomimo twierdzen producenta nie jest tym za co sie podaje, to wybiore to pierwsze - zaoszczedzam czas, zyskuje pewnosc, i rozwijam dalsze doswiadczenia.
zeby bylo jasne - nowatorskie, nie majace odpowiednikow historycznych, urzadzenia i pluginy tez lubie i cenie. to tez rzeczy warte uwagi i dajace potencjal.

Święta prawda !!!

Tak naprawdę każdy z tych pakietów brzmi inaczej i tak ma być.

alez oczywiscie ze tak! tylko jesli jakas firma chwali sie ze robi cos co udaje jakas legende, a porownujac widac, ze jednym to udawanie wychodzi lepiej, drugim gorzej, to chyba mam prawo rezygnowac z propozycji, ktora mi mniej odpowiada? a dodatkowo pluginy URS nie odpowiadaja mi z powodu swojej dziwnej specyfiki dzialania, i tylko o to mi chodzilo. ze ani w te, ani wewte

Brawo !!! Nie ważne na czym, ważne że dobrze.

tu tez swieta racja, zgadzam sie przeciez.. ja tez probowalem na URS cos zrobic i nie bardzo mi wychodzilo wiec dalem sobie spokoj.
chodzi o to ze steve napisal cos kompletnie z innej parafii: "po co komu duende, skoro URS tak samo dobre a tansze"
i chcialem tylko odpisac ze "tak samo dobre" to bardzo wzgledna opinia, oraz wyrazic watpliwosc co do identycznosci w jakosci przetwarzania (mnostwo bledow moim zdaniem, glownie w kompresorach - ktore raczej na 3+ oceniam - ale juz steve wyjasnil ze chodzilo mu glownie o EQ i wszystko gra)

A tak na marginesie z niecierpliwością czekam na pojawienie się na rynku emulacji "legędarnych" nóg do SSL. No może wtedy miksy zabrzmią !!!
...
ehhh... juz widze gdzie pies pogrzebany... nie zacietrzewiaj sie tak ;)
fan dobrego brzmienia ;)

ODPOWIEDZ