PCI a FireWire a VST

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
kisiel
PCI a FireWire a VST

Post autor: kisiel » wtorek 20 lut 2007, 23:32

Witam poraz pierwszy.
Jestem w przededniu kupowania sprzetu, abym mogl wreszcie zaczac tworzyc w domu.
Zamierzam kupic pare Yamahy hs-80m i interfejs audio/midi.
Zalezy mi bardzo na jak najnizszej latencji, gdyz chce za pomoca klawiatury MIDI grac na instrumentach vst.
Przetrzasam juz dosyc gruntownie forum Eis, jednak tworzy mi sie powoli metlik w glowie...
Mianowicie, poczatkowo chcialem kupic RME HDSP 9632 do komputera stacjonarnego(nie wykluczam jakis nagran w przyszlosci). Jednak, chcialbym miec mozliwosc transportowania interfejsu i uzywaniu jej z laptopem. Stad 2, bardzo nurtujace mnie pytania:

1) Czy najmniejsza wygodna latencja przy graniu z VST zalezy od karty, czy od procesora?

2) Czy latencja w interfejsach FireWire rozni sie z reguly od tych w kartach PCI?

Nie wiem, co robic, w wiekszosci czasu bede siedzial przed komputerem stacjonarnym, w ktorym nie potrzebuje zewnetrznego interfejsu, jednak nie wiadomo, co przyniesie przyszlosc i zewnetrzny interfejs pewnie by sie przydal...

Chodzi mi tu o interfejsy z polki 1500-2000 PLN. Myslalem nad:
TC Konnekt 24D,
Echo Gina 3G,
E-MU 1616m,
Presonus Firebox
M-Audio Firewire 1814

Nie dorownuja one pewnie jakoscia do HDSP, jednak przy moich monitorach nie beda pewnie te

roznice slyszalne...

Prosze o jakiekolwiek rady...Co wybrac, moze wiecie o jakis zestawieniach typu [rozny interfejs, odpowiadajaca im latencja, dla tych samych sesji]?

Pozdrawiam z nadzieja na pomoc.
Jacek

Awatar użytkownika
tox

Re: PCI a FireWire a VST

Post autor: tox » środa 21 lut 2007, 00:35

O fak, już myślałem że napisałem jakiś post o którym nie wiem (jakiś efekt motyla czy coś ) hehe.
Jescze nikt mi Mariana nie skroił. Proszę mi oddać Mariana. a miało być oryginalnie.
<---------
Sorry że nie na temat :)

ja mam emu 1212m śmiga jak ta lala , ale latencja zależy od procka, chcę mniejszą latencje - nie ma sprawy , ale mniej vst zarzucę - o tak ło.
pozdro

j.bravo

Post autor: j.bravo » środa 21 lut 2007, 01:30

...Zamierzam kupic pare Yamahy hs-80m i interfejs audio/midi.
Zalezy mi bardzo na jak najnizszej latencji, gdyz chce za pomoca klawiatury MIDI grac na instrumentach vst...
Jesli zalezy Ci naprawde na jak najnizszej latencji to zainwestuj w instrumenty hardware'owe a nie VST. A dla mnie i dla wielu innych latencja przy buforze 256 sampli w zupelnosci wystarcza. Do miksu mozna latencje zwiekszyc.
Jestem przystojny i młody

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » środa 21 lut 2007, 03:20

Jesli zalezy Ci naprawde na jak najnizszej latencji to zainwestuj w instrumenty hardware'owe a nie VST.

W 2 tysiącach się z tym hardwarem zmieści co nie?

Z dobrą kartą, nienajgorszym prockiem, dobrą konfiguracją ludzie pracują na VSTi i latencja "żadna" (umownie, bo przecież jest). Wyobrażam to sobie jak niesie ze sobą laptopa i ciągnie kablami za sobą te wszystkie graty, które na dysku twardym ważą mega/giga-bajty Jak nam latencja wystarcza to jemu też wystarczy hihi.
Do Autora: karty które podałeś są jak kisiel - dostosują się prawie do wszystkiego czego ucho żąda (w kwestii latencji) więc nie ma obaw.
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
kisiel

Post autor: kisiel » środa 21 lut 2007, 10:30

...Jesli zalezy Ci naprawde na jak najnizszej latencji to zainwestuj w instrumenty hardware'owe a nie VST.

W 2 tysiącach się z tym hardwarem zmieści co nie?

Z dobrą kartą, nienajgorszym prockiem, dobrą konfiguracją ludzie pracują na VSTi i latencja "żadna" (umownie, bo przecież jest). Wyobrażam to sobie jak niesie ze sobą laptopa i ciągnie kablami za sobą te wszystkie graty, które na dysku twardym ważą mega/giga-bajty Jak nam latencja wystarcza to jemu też wystarczy hihi.
Do Autora: karty które podałeś są jak kisiel - dostosują się prawie do wszystkiego czego ucho żąda (w kwestii latencji) więc nie ma obaw.
...

Do Mariana mam wielki sentyment, ale moze za kilka postow zmienie zdanie i Mariana wymienie :)

To co, myslicie, ze karta zewnetrzna bardziej sie oplaca od karty na PCI?

Z kart, ktore podalem, chyba najlepiej wychodzi M-Audio Firewire - w wersji 1814 ma dość dużo we/wy, tylko czy przetworniki i przedwzmianiacze sa dobre jak przy Konnekt 24D?

Dużo dobrego słyszałem też o E-mu 1616m - jednak, przy podłączeniu ze stacjonarnym PC-tem będę musiał skorzystać z przejściówki na PCI. Co sądzicie, czy obecność dodatkowej przejściówki będzie działała negatywnie na prędkość całego zestawu?

Dzięki wielkie za odzew, pozdrawiam!
Jacek

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 21 lut 2007, 15:03

proste ze nie

albo emu 1616 z przejsciowka do pci

albo rme hdsp z karta firewire(ichnia) plus karta pcmcia - tyle ze to spore koszta

no ewentualnie firewire(bywaja problemy - archiwum) albo usb ale tylko gdy nie potrzebujesz wiecej we/wy

Awatar użytkownika
Boleek

Post autor: Boleek » środa 21 lut 2007, 15:17

Do Mariana mam wielki sentyment, ale moze za kilka postow zmienie zdanie i Mariana wymienie :)

To co, myslicie,
Myslimy ze powinienes oddac mariana !

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » środa 21 lut 2007, 19:33

Kup 1616m PCI oraz jak będziesz potrzebował do notebooka, jedynie samą kartę PCMCIA i będziesz mógł używać na laptopie "skrzynkę" 1616m. Samą kartę do laptopa dostaniesz za 150$. Najbardziej uniwersalne rozwiązanie ze świetnymi przetwornikami i DSP na pokładzie.

Awatar użytkownika
kisiel

Post autor: kisiel » piątek 23 lut 2007, 17:55

...Kup 1616m PCI oraz jak będziesz potrzebował do notebooka, jedynie samą kartę PCMCIA i będziesz mógł używać na laptopie "skrzynkę" 1616m. Samą kartę do laptopa dostaniesz za 150$. Najbardziej uniwersalne rozwiązanie ze świetnymi przetwornikami i DSP na pokładzie....

I tak wlasnie zrobie. Dzieki!!

Jeszcze jedno - moze wiecie, czy interfejs zewnetrzny rozni sie w wersji PCI i PCMCIA? Chodzi o Emu 1616m, oczywiscie.

Oddalem Mariana. Bede oryginalny swoja nieoryginalnoscia :)

pozdr.

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » piątek 23 lut 2007, 18:22

Jeszcze jedno - moze wiecie, czy interfejs zewnetrzny rozni sie w wersji PCI i PCMCIA? Chodzi o Emu 1616m, oczywiscie.

Są takie same

ODPOWIEDZ