Witam
Pomijajac zepsuty miernik poziomu [poraz drugi] moj mikser zapadl na dziwna dolegliwosc. Najwiekszy problem stanowi fakt, ze gwarancja skonczyla sie 2 tygodnie temu i bede musial uporac sie z tym sam. Mianowicie mam podpiety do niego stary gramofon technicsa model "SL-Q3" na kablach gotham [sam je montowalem, bo oryginalne byly dosc kiepskiej jakosci], sluzy mi do zgrywania sampli na kompa. Problem polega na wystepowaniu dwoch trybow pracy przyciskow "monitor" i "record" przy wesjciu na gramofon. W sumie przy obu. Pierwsz i moim zdaniem prawidlowy, wygodniejszy i bardziej funkcjonalny polegal na tym, ze w momencie kiedy wlaczony byl sam "monitor" sygnal moglem odsluchiwac i zmieniac jego glosnosc potencjometrem przy wejsciu, po nacisnieciu "record" nic sie nie zmienialo procz tego, ze wysylalem sygnal do kompa. Zaleta tego trybu jest to, ze nie musze odsluchiwac sygnalu przy nagrywaniu, moglem miec samo record i cisze w pokoju. Drugi zepsuty tryb polega na tym, ze w momencie wcisniecia monitor sygnal jest cichszy, potencjometr nie reaguje na krecenie, dopoki nie wciskam record, potencjometr poziomu na monitorach zmienia sie dodatkowo w potencjometr wysylanego sygnalu do kompa. Malo tego wylaczenie "monitor" nie powoduje wyciszenia sygnalu w odsluchach, musze wiec nagrywac i sluchac jednoczesnie. Dodam jeszcze, ze sygnal w momencie kiedy jest samo monitor, montor i record i samo record rozni sie nieco [co nie wystepowalo w 1 trybie]. Jakby nakladaly sie na siebie dwa osobne, przesuniete nieco w panoramie o roznych poziomach.
Mam gleboka nadzieje, ze ktos bedzie potrafil chociaz wyobrazic sobie opisany przezemnie problem i zasugeruje mi jakies rozwiazanie. Najlepsze jest to, ze z reguly naprawia sie to samo i jest zalezne od widzimisie miksera. Raz myslalem, ze to uziemienie gramofonu jest przyczyna po tym jak je poprawilem, ale pozniej znowu sie zepsulo. Wtyczki sprawdzalem, uziemienie dobre, karta w kompie nowa [emu 0404, na sb live 5.1 bylo to samo]. Skonczyly mi sie pomysly. Martwie sie, ze to po prostu skutek wadliwej serii na jaka trafilem kupujac mikser [drugi raz zepsute mierniki].. Tylko kto mi to teraz naprawi. Serwis pewnie zazyczy sobie drugie tyle co za mikser. Prosze o jakies podpowiedzi.
pozdraiwam
Usterka Compact 4
Re: Usterka Compact 4
co na to regulatory w sekcji main?nie przelaczyles tam czegos?
record procz zmiany poziomu wysylanego na kompa zmienia tez poziom w odsluchach, smieszna sytuacje odkrylem tez z regulacja panoramy, krece w prawo, sygnal idzie w lewo, krece w lewo, sygnal idzie w prawo, zmieniam kable, dalej to samo
Zamieszałeś i nie bardzo kleję o co Ci chodzi, ale to chyba normalne, że kiedy ustawiasz sobie na "monitor" sygnał wychodzący jest cischszy, bo omija wzmocnienie (gałeczka leve) bo służy do monitorowania sygnału wchodzącego, a nie tego, który jest już wzmocniony... Jeśli dobrze zrozumiałem co napisałeś to nic tu nie jest zepsute. Napisz czego byś chciał od życia, jaki efekt byś chciał osiągnąć i jak masz podpięte wyjście z miksera.
:)
"Malo tego wylaczenie "monitor" nie powoduje wyciszenia sygnalu w odsluchach, musze wiec nagrywac i sluchac jednoczesnie."
W sumie to mnie dziwi najbardziej - na górze po prawej powinien być taki czarny przycisk "monitor", pod przyłączami "mix" - może jest wciśnięty?
BTW z tymi skaźnikami diodiwymi to rzeczywiście przegięcie! Ja wysyłałem 2 razy mikser do naprawy, niestety bezskutecznie :(. Teraz to już mi w ogóle nie działają wskaźniki, ale co zrobić...
[addsig]
W sumie to mnie dziwi najbardziej - na górze po prawej powinien być taki czarny przycisk "monitor", pod przyłączami "mix" - może jest wciśnięty?
BTW z tymi skaźnikami diodiwymi to rzeczywiście przegięcie! Ja wysyłałem 2 razy mikser do naprawy, niestety bezskutecznie :(. Teraz to już mi w ogóle nie działają wskaźniki, ale co zrobić...
[addsig]
IWK.org.pl - Inteligentna Wyszukiwarka Koncertów
podejzewam ze zastosowali scalak z wyprzedazy do tych wskaznikow....
U mnie gdy potencjometr "MONITOR" ustawiony jest blisko minimum gra tylko lewa strona... wiec nie da sie odsłuchiwać cicho... :( musze troche rozkrecić. U was tez tak jest?
...U mnie gdy potencjometr "MONITOR" ustawiony jest blisko minimum gra tylko lewa strona... wiec nie da sie odsłuchiwać cicho... :( musze troche rozkrecić. U was tez tak jest?...
U mnie za to kiedy record out jest na mniej niż maks, na wyjściu lewy kanał jest o jakieś 10 db cichszy od prawego :) Potencjometry rządzą w scku...
[addsig]
U mnie za to kiedy record out jest na mniej niż maks, na wyjściu lewy kanał jest o jakieś 10 db cichszy od prawego :) Potencjometry rządzą w scku...
[addsig]
:)
Zamieszałeś i nie bardzo kleję o co Ci chodzi, ale to chyba normalne, że kiedy ustawiasz sobie na "monitor" sygnał wychodzący jest cischszy, bo omija wzmocnienie (gałeczka leve) bo służy do monitorowania sygnału wchodzącego, a nie tego, który jest już wzmocniony... Jeśli dobrze zrozumiałem co napisałeś to nic tu nie jest zepsute. Napisz czego byś chciał od życia, jaki efekt byś chciał osiągnąć i jak masz podpięte wyjście z miksera.
hm wiec wolalbym zeby bylo tak:
sam przycisk "monitor" on - dzwiek w glosnikach,
sam przycisk "record" on - nic nie slysze, nagrywam sygnal na kompa, galeczka "level" zmienam poziom, z jakim chce to nagrac
naraz wlaczone monitor i record - nagrywam sluchajac jednoczesnie, level nie zmienia poziomu w odsluchach, jedynie zapisywany na kompie,
a jest tak:
sam przycisk "monitor" on - dzwiek w glosnikach
sam "record" on - dzwiek w glosnikach, level zmiena poziom w glosnikach i nagrywany na kompa
naraz wlaczone monitor i record, oprocz tego, ze nakladaja sie jakby dwa sygnaly, co ewidetnie slychac zwlaszcza na sluchawkach, ze sygnal jest znieksztalcony [na szczescie nagrywa sie ten poprawny], galka level w sumie nie wiem co zmieniam, w kazdym razie jak dam na ful to jest glosniej i bardziej slychac te nalozone sygnaly, jak przycisze to zostaje jakby sam sygnal, ktory idzie na glosniki, panorame moge zmienic tylko jak jest samo record i to jeszcze w taki sposob ze jak krece w lewo to idzie w prawo i na odwrot, kable zamienialem miejscami, wtyczki sprawdzalem, jest wszystko ok. wczesniej to nie mialo znaczenia. ogolnie kiedy mialem wcisniete naraz monitor i record sygnal sie niczym nie roznil od tego kiedy bylo samo monitor.
hm wiec wolalbym zeby bylo tak:
sam przycisk "monitor" on - dzwiek w glosnikach,
sam przycisk "record" on - nic nie slysze, nagrywam sygnal na kompa, galeczka "level" zmienam poziom, z jakim chce to nagrac
naraz wlaczone monitor i record - nagrywam sluchajac jednoczesnie, level nie zmienia poziomu w odsluchach, jedynie zapisywany na kompie,
a jest tak:
sam przycisk "monitor" on - dzwiek w glosnikach
sam "record" on - dzwiek w glosnikach, level zmiena poziom w glosnikach i nagrywany na kompa
naraz wlaczone monitor i record, oprocz tego, ze nakladaja sie jakby dwa sygnaly, co ewidetnie slychac zwlaszcza na sluchawkach, ze sygnal jest znieksztalcony [na szczescie nagrywa sie ten poprawny], galka level w sumie nie wiem co zmieniam, w kazdym razie jak dam na ful to jest glosniej i bardziej slychac te nalozone sygnaly, jak przycisze to zostaje jakby sam sygnal, ktory idzie na glosniki, panorame moge zmienic tylko jak jest samo record i to jeszcze w taki sposob ze jak krece w lewo to idzie w prawo i na odwrot, kable zamienialem miejscami, wtyczki sprawdzalem, jest wszystko ok. wczesniej to nie mialo znaczenia. ogolnie kiedy mialem wcisniete naraz monitor i record sygnal sie niczym nie roznil od tego kiedy bylo samo monitor.