Yamaha M06 - problem z kopiowaniem frazy

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
mlukasz
Yamaha M06 - problem z kopiowaniem frazy

Post autor: mlukasz » poniedziałek 22 sty 2007, 09:23

Witam!

Mam następujący problem. Kiedy próbuje skopiować jakąś fraze z trybu pattern do song (z poziomu SONG) lub przekonwertować poprzez CHAIN to zawsze ucina mi kawałeczek pierwszego taktu. Zostawienie taktu pustego nie pomogło. Czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem? Może to tylko kwestia jakiegoś ustawienia?
Mam na imie Łukasz i interesuje się muzyką w różnorakich jej odmianach.

mlukasz

Re: Yamaha M06 - problem z kopiowaniem frazy

Post autor: mlukasz » poniedziałek 22 sty 2007, 18:52

Dodam, że jeżeli np poprzez CHAIN (w trybie pattern) posklejam wszystkie patterny i chce przekonwertować je do trybu song to również ów problem z ucięciem początku pierwszego taktu występuje.

mlukasz

Post autor: mlukasz » wtorek 30 sty 2007, 23:06

Może dodam jeszcze jedno sprostowanie...

Mianowicie mam problem z kopiowaniem patternów (połączonych poprzez funkcje CHAIN) do trybu SONG. Jak w trybie PATTERN połącze wszystkie patterny poprzez chain to wszystko jest ok. Jeśli natomiast chce posklejane patterny przekonwertować do trybu SONG to zaczynają się problemy np dwa patterny nie są ze sobą połączone idealnie, tylko następuje krótkie ucięcie początku drugiego itp.

Poza tym zauwazylem, ze podczas konwersji z pattern do song (poprzez chain) nie wiem dlaczego nie chca mi sie zapisac ustawienia voice np ustawienia cutoff resonance itp. Jezeli chce recznie juz w trybie SONG zmienic te ustawienia na takie jakie byc powinny to i tak podczas odtwarzania wszystko sie zeruje, mimo tego, ze niby wszystko jest zapisane poprzez STORE. Nie wiem czy to problem z moim instrumentem czy po prostu cos nie tak robie. Prosze o pomoc.

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » wtorek 30 sty 2007, 23:10

Pamiętam że w yamaha qy70 pattern w trybie song przełanczał sie bez problemowo w wersjach AB Fill AB , BA itd, natomiast kazda zmiana numeru patternu powodowała chwilową czkawke instrumentu.
Być może nadal jest z tym kłopot u Yamahy :(

ODPOWIEDZ