Czy Di-Box można przesterować?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
grembo
Czy Di-Box można przesterować?

Post autor: grembo » niedziela 21 sty 2007, 15:31

Podczas nagrywania basu zauwazylem w sladach przestery - w kilku miejscach sa wyraznie slyszalne.

Posiadam w focusrite saff 26pro wejscia diboxowe - instrumentalne i z nich korzystam. Wlaczam w panelu karty add headroom - takie tu dziwactwo jest - a na przednim panelu), sesja jest 24 bitowa.Pokretela gain nie ruszam. LO-z sluzy racej do mik (zgodnie z manualem)

Bass to Pedulla nmtb (aktywny 6 strun) na pickup Bartolini JB.

Wczesniej korzystalem z kart z limiterami, stad tych problemow nie bylo.

W zwiazku z tym chcialbym zapytac czy mozliwie jest przesterowanie DIBOX?

Co moge zrobic by tego uniknac (nie moge sciszyc gain, bo juz jest sciszone)? Dysponuje kompresorem EBS, ale to raczej estradowa rzecz - zreszta jak mam ja wlaczyc? miedzy bass a Focusa? Sa insertowe punkty, ale nie wiem za bardzo jak ich uzyc :(

Z gory jestem wdzieczny za pomoc

Awatar użytkownika
grembo

Re: Czy Di-Box można przesterować?

Post autor: grembo » niedziela 21 sty 2007, 15:33

jeszcze o jedno zapomnialem zapytac.

W sladzie w DAW (Cubase) jest pokazane 8 przesterów, slychac dwa z nich wyraznie - czy jest cos takiego jak rezerwa, buffor "czulosci" sladu? Czyli ze 8 razy jest pokazane jako przester, ale bufor przekroczono 2 razy?

Awatar użytkownika
CD-RW

Post autor: CD-RW » niedziela 21 sty 2007, 17:20

Mozna przesterowac dibox. Nie wiem, czy u Ciebie jest to mozliwe, bo to wejscie DI interfejsu, w normalnym di-box'ie sprawe zalatwia wlaczenie tlumika (PAD).

wuwaldi

Post autor: wuwaldi » niedziela 21 sty 2007, 18:08

...Mozna przesterowac dibox. Nie wiem, czy u Ciebie jest to mozliwe, bo to wejscie DI interfejsu, w normalnym di-box'ie sprawe zalatwia wlaczenie tlumika (PAD).
...
może być przełącznik z napisem -10dB lub -20dB lub inna wartość. Należy go włączyć.
reżyser dźwięku, rencista

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 21 sty 2007, 18:40

niestety - nia ma nic takiego, zreszta 10 db straty dla kliku klipow, lepiej chyba dodac odrobine szumu z kompresora zalaczonego. W sumie nie wiem czy to klipy - licznik w mikserze pokazuje ze to 0db - anie np. +3 cyfrowe dB

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » niedziela 21 sty 2007, 19:17

...niestety - nia ma nic takiego, zreszta 10 db straty dla kliku klipow, lepiej chyba dodac odrobine szumu z kompresora zalaczonego. W sumie nie wiem czy to klipy - licznik w mikserze pokazuje ze to 0db - anie np. +3 cyfrowe dB...
Nie istnieje coś takiego jak +3 dBfs. Zero to maksymalny poziom na przetworniku. +3 dB w Cubase oznacza poziom względem jakiegoś tam poziomu odniesienia przyjętego przez producentów programu, który zazwyczal liczy w 32 lub więcej bitach.
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 21 sty 2007, 20:50

No tak, ja wiem - ale powiedzmy ze to tak "prowizorycznie" chcialem nazac fakt ze probek jest "wyrownanych) 5 i na jednym wierzcholku dzwieku :)

Generalnie widze ze bede musial korzystac z kompresora.

Zastanwiam sie czy winny nie jest wbudowany preamp Bartolini NMTB - no coz

Awatar użytkownika
Jontek

Post autor: Jontek » niedziela 28 sty 2007, 16:23

Zastanwiam sie czy winny nie jest wbudowany preamp Bartolini NMTB - no coz
...

Raczej bateria zasilająca ten układ.
Aktywne basy mają tę wadę, że zanim na dobre siądzie w nich bateria zaczynają przesterowywać sygnał.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 28 sty 2007, 22:04

chyba masz racje - pare dni po tamtym poscie zdechla - podczas nagrywania. a ze zmieniona nie mialem jeszcze okazji nic przesterowac ....

ODPOWIEDZ