Behringer truth B2031A - Ustawienie horyzontalne

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Tb_Studio
Kontakt:
Behringer truth B2031A - Ustawienie horyzontalne

Post autor: Tb_Studio » wtorek 23 sty 2007, 22:15

Witam. Posiadem trumienki bera i do tej pory pracowałem na nich jedynie na ustawieniu "wertkalnym", ostatnio zmajstrowałem sobie masywne stendy pod nie i ustawiłem w pozycji horyzontalnej. Oczywiscie wszystkie opcje adaptacji akustycznej, ustawienia, wysokosci - zrobiłem zgodnie z manualem. Po skonczeniu ustawiania trumienk odpaliłem sobie jeden z mixów zeby zobaczyc jak smigaja rakietki i parwsza rzecz która rzuciła mi sie na słuch to tak jakby lekko podbity srodek. Moje pytanie jest nastepujace:
kto z posiadajacych te bery ustawiał je w obu pozycjach (wertykalnei i horyzontalnie) i czy zauwazył podobne zjawisko jak ja?

Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA

Awatar użytkownika
grembo

Re: Behringer truth B2031A - Ustawienie horyzontalne

Post autor: grembo » wtorek 23 sty 2007, 22:30

Nie znam konkretnie tych Behrów - ale na ogol producent produkuje kolumny przy zalozeiu ze beda staly w sposob jaki on przewidzial - inaczej nie sa one monitorami a oszustami. Czyli sens traci wogole zakup monitorow

Jedyne kolumny ktore znam i ktore mozna sopbie stawiac jak sie chce to ADAM S3A, ale juz w moich ADAM A7 jest napisane wprost - mogo stac tylko pionowo i basta.

Awatar użytkownika
Tb_Studio
Kontakt:

Post autor: Tb_Studio » wtorek 23 sty 2007, 22:39

...Nie znam konkretnie tych Behrów - ale na ogol producent produkuje kolumny przy zalozeiu ze beda staly w sposob jaki on przewidzial - inaczej nie sa one monitorami a oszustami. Czyli sens traci wogole zakup monitorow

Jedyne kolumny ktore znam i ktore mozna sopbie stawiac jak sie chce to ADAM S3A, ale juz w moich ADAM A7 jest napisane wprost - mogo stac tylko pionowo i basta....

wiesz moze pomeiszcenie dało m isie troche we znaki, no ale budujemy teraz studio i za 3-4 tygodnie bede wiedział jak to gra, wiesz roznica nei jest taka ogromna - poprostu takie odczucie - a w manualu wspomniane jestz e mozna ustawiac i wertkalnei i horyzontalnie.

Zreszta jak stały wertykalnie miałem je kapeczke wyzej (glosniki basowe) przez co gwizdek był tak 3-5cm ponad uchem teraz mam je idealnei na mnie (na moje uczy) :) Dziekiz a odp. Pozdrawiam
Polskie Radio SA

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 23 sty 2007, 22:46

Spoczko, skoro w manulau napisali to chwala im za konstrukcje :)

oczywiscie gwizdkami na "zewnatrz"

3-5 cm to zaden dramat wielki :)

Awatar użytkownika
Tb_Studio
Kontakt:

Post autor: Tb_Studio » wtorek 23 sty 2007, 22:59

oczywiscie gwizdkami na "zewnatrz"

Oczywiscie ze tak:)

Generalnie zrobiłęm pare próbek sobie izapusciłe mna jakis alternatywnych odsłuchach i grało porządnie, ale dopiero jakz aczne cos dłuzej dłubac sie okaze co i jak...

Poprostu srodek zrobił sie jakby bardziej przejrzysty jakby wyskoczył o 1db - takie jest moje odczucie. No ale za ok miesiąc sprawdze sobie w przystosowany pomeiszczonku i zobaczymy (znowu zagraja inaczej;p ) Pozdrawiam

Polskie Radio SA

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 23 sty 2007, 23:12

jesli to srodek wylazl (wazne jeszcze jak :) - to w sumie fajnie - z tego co slyszalem Behringery (w sklepie) to tego im troche brakowalo - moze bedzie lepiej :)

Awatar użytkownika
Tb_Studio
Kontakt:

Post autor: Tb_Studio » wtorek 23 sty 2007, 23:21

...jesli to srodek wylazl (wazne jeszcze jak :) - to w sumie fajnie - z tego co slyszalem Behringery (w sklepie) to tego im troche brakowalo - moze bedzie lepiej :)...
Tak jak mówiłem nei wylazł jakos drastycznie na ucho koło 1db mzoe kapeczke wiecej ale - to nei tak ze jakos gozrej sie robi czy cus, wrecz przeciwnie troszke zywsze sa - poprostu interesuje mnie to czy ktos inny to zauwazyl
Polskie Radio SA

greengo

Post autor: greengo » środa 24 sty 2007, 00:01

Ja osobiscie behrow nie posiadam ale za to alesisy m1a.
Poczatkowo staly one u mnie pionowo na blacie biurka ale gwizdek byl na wysokosci ucha.
Pozniej zrobilem masywne stojaki i mam je gwizdkami oczywiscie na wysokosci ucha ale poziomo ustawione.
Moim zdaniem graja teraz znacznie lepiej i przyjemniej. Bardzo mozliwe ze wplynela na to odleglosc od blatu biurka. Zagraly inaczej czy lepiej - moim zdaniem tak. W przypadku Twoich behrow sytuacja bedzie podobna. Zagraly inaczej w ustawieniu poziomym. Przyzwyczajony byles do troszke innego dzwieku i stad sa teraz inne wrazenia. Czy lepiej sam stwierdzisz.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ