Saffire Pro 26 I/O a Presonus Firepod

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
jessman
Saffire Pro 26 I/O a Presonus Firepod

Post autor: jessman » piątek 12 sty 2007, 11:35

witam,

dziekuję za wszystkie sugestie odnośnie wyboru interfejsu audio na fire-wire do mojego laptopa.

Zostałem juz uswiadomiony, że wybór mojego laptopa nie był "najszczęśliwszy" (toshiba satellite A110-195) ze wzgledu na
nieszczęsny:

Kontroler FireWire VIA VT6306/6307 Fire II IEEE1394 Host Controller (PHY: VIA VT6307)

Wybór interfejsu, który bedzie działał na tym chipie bez żadnych "ale" jest chyba bardzo ograniczony.

Na szczęście troche podniósł mnie na duchu ZomZom, który przesłał taki link.

Presonus oficjalnie rekomenduje chipset VIA:
http://www.presonus.com/compatibility.html

Czy ktoś z Was pracuje na laptopie z takim kontrolerem Fire-wire jaki ja posiadam?

Moze ktoś pracuje na Firepodzie i moze potwierdzić, że współpracuje z tym VIA bez zastrzeżeń?

Może ktoś z Was wie, czy Saffire Pro 26I/O będzie współpracował z moim kontrolerem Fire-wire w pełnej zgodzie?

Czy może ktoś zna oba interfejsy (FirePoda - Presonusa i Saffire Pro 26I/O) i może wypowiedzieć sie, który "brzmi lepiej...
nie chodzi mi o przewagę ilości wejść, wyjść, złączy itd. ale o ich jakość:

Czy to ta sama klasa (półka jakościowa)?

z góry dziękuję za pomoc,

pozdrawiam

Peta

Re: Saffire Pro 26 I/O a Presonus Firepod

Post autor: Peta » piątek 12 sty 2007, 12:08

...witam,

dziekuję za wszystkie sugestie odnośnie wyboru interfejsu audio na fire-wire do mojego laptopa.

Zostałem juz uswiadomiony, że wybór mojego laptopa nie był "najszczęśliwszy" (toshiba satellite A110-195) ze wzgledu na
nieszczęsny:

Kontroler FireWire VIA VT6306/6307 Fire II IEEE1394 Host Controller (PHY: VIA VT6307)

Wybór interfejsu, który bedzie działał na tym chipie bez żadnych "ale" jest chyba bardzo ograniczony.

Na szczęście troche podniósł mnie na duchu ZomZom, który przesłał taki link.

Presonus oficjalnie rekomenduje chipset VIA:
http://www.presonus.com/compatibility.html

Czy ktoś z Was pracuje na laptopie z takim kontrolerem Fire-wire jaki ja posiadam?

Moze ktoś pracuje na Firepodzie i moze potwierdzić, że współpracuje z tym VIA bez zastrzeżeń?

Może ktoś z Was wie, czy Saffire Pro 26I/O będzie współpracował z moim kontrolerem Fire-wire w pełnej zgodzie?

Czy może ktoś zna oba interfejsy (FirePoda - Presonusa i Saffire Pro 26I/O) i może wypowiedzieć sie, który "brzmi lepiej...
nie chodzi mi o przewagę ilości wejść, wyjść, złączy itd. ale o ich jakość:

Czy to ta sama klasa (półka jakościowa)?

z góry dziękuję za pomoc,

pozdrawiam...
Focusrite chodzi tylko z TI .Wez konnekta powinien chodzic na via bo powercore idzie malo wejsc ma ,ale jest jakosc i efekty no i drivery czesto updejtuja.

Awatar użytkownika
somebody-someone

Post autor: somebody-someone » piątek 12 sty 2007, 14:05

Zanim załamiesz ręce nad kontrolerem, polecam zastanowić się nad kupnem innego. Nic prostszego, aniżeli kupić takowy pod PCMCIA - przynajmniej takie jest moje zdanie. Będziesz mógł wtedy dokonać wyboru tak, jak powinno się to robić: wybrać kontroler pod konkretny interfejs, a nie odwrotnie. Pozdrawiam!
..:: Dobra muzyka to koincydencja wielu zbiorów zawierających jedynie dobre pierwiastki ::..

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 12 sty 2007, 14:14

RACJA!

Awatar użytkownika
jessman

Post autor: jessman » piątek 12 sty 2007, 15:04

...Zanim załamiesz ręce nad kontrolerem, polecam zastanowić się nad kupnem innego. Nic prostszego, aniżeli kupić takowy pod PCMCIA - przynajmniej takie jest moje zdanie. Będziesz mógł wtedy dokonać wyboru tak, jak powinno się to robić: wybrać kontroler pod konkretny interfejs, a nie odwrotnie. Pozdrawiam!...

a czy mógłbyś powiedzieć, gdzie mogę kupić (wymienić?) kontroler,
i jaki najlepiej wybrać do tego laptopa, jak to wyglada od strony technicznej? - czy to jest na zasadzie dodatkowego portu, który podłączam do gniazda PCMCIA?

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 12 sty 2007, 15:16

karta Pcimcia z chipem Texas Instrument po prostu - bedzie w niej jeden dwa porty Firewire

Pcimcie to nic innego jak odpowiednik karty PCI w stacjionarnym

inna sprawa ze czasem jest to jakos zle rozwiazen - pamietam test Icom - laptopa, nie wszystkie karty dawalo sie tam podlaczyc - ale to chyba raczej chodziloo dedykowane - np.1616m - to wtedy nie jest tylko karta z portem komunikacyjnym - ale ma np. wbudowne wyjscie sluchawkowe, DSP i inne

Awatar użytkownika
jessman

Post autor: jessman » piątek 12 sty 2007, 15:29

...karta Pcimcia z chipem Texas Instrument po prostu - bedzie w niej jeden dwa porty Firewire

Pcimcie to nic innego jak odpowiednik karty PCI w stacjionarnym

inna sprawa ze czasem jest to jakos zle rozwiazen - pamietam test Icom - laptopa, nie wszystkie karty dawalo sie tam podlaczyc - ale to chyba raczej chodziloo dedykowane - np.1616m - to wtedy nie jest tylko karta z portem komunikacyjnym - ale ma np. wbudowne wyjscie sluchawkowe, DSP i inne...

dziękuję za podpowiedż

a czy mógłbys polecić jakis konkretny (najlepszy) model karty? ...kompletnie sie na tym nie znam, nie chciałbym kupić czegoś bez sensu

Leff

Post autor: Leff » piątek 12 sty 2007, 15:57

Hej!
Używam firepoda od kilku lat na chipsecie VIA i wszystko jest w najlepszym porządku. Co prawda działam na komputerze stacjonarnym, ale to raczej nie powinno mieć znaczenia. Jak słusznie zauważyłeś, Presonus w pełni akceptuje chipy VIA jako kompatybilne, co mogę potwierdzić.
Ogólnie o Firepodzie powiem tak:
Zalety: bardzo dobre, stabilne sterowniki
bardzo przyzwoite preampy w liczbie 8 sztuk
8 fizycznych wyjść + S/PDIF
inserty na 2 pierwszych kanałach
2 pary wyjść odsłuchowych + słuchawki
wszystkie najważniejsze gałki na panelu przednim
0 latency monitoring
Wady:
skokowe działanie potencjometrów (co szczególnie wkurza przy regulatorach czułości)
po ok 1,5 roku zaczęły trzeszczeć gałki głośności słuchawek i "mixer", którą regulujesz proporcje w odsłuchu przed i po DAW.

Ogólnie stosunkowo niedrogie, solidne (z wyjątkiem potencjometrów może) i zawodowo działające urządzenie. Polecam.
Niestety nie miałem możliwości porównywać go z żadnym wyrobem konkurencyjnym.
Pozdrawiam - Leff
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
ZomZom

Post autor: ZomZom » piątek 12 sty 2007, 18:31

Od tygodnia mniej więcej wertuję różne fora pod kątem wyboru, Presonus vs. Focusrite. Przeszukaj forum.cakewalk.com i www.kvraudio.com/forum tam ten wątek przewijał się kilkukrotnie.

Moje wrażenie z lektury jest takie, że te interfejsy są bardzo zbliżone pod względem jakości dźwięku / wydajności, z poprawką na to, że użytkownicy Focusrite mają zdecydowanie większą tendencję do roztkliwiania się nad jakością wbudowanych preampów. Z drugiej strony sporo ludzi narzeka na problemy z driverami do Saffire, w przeciwieństwie do użytkowników Presonusa, którzy raczej podkreślają że problemów nie mieli. Najlepiej sam poczytaj.

Wygląda na to, ze najlepiej byłoby kupić w sklepie, w którym przyjmują zwroty i wypróbować na własnym kompie.

Jeszcze jedno, jak zauważył ktoś na KVR, Focusrite ostatnio obniżył ceny, Presonus nie, to być może o czymś świadczy. Ja się jeszcze wacham - poczytamy, zobaczymy.
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

Leff

Post autor: Leff » piątek 12 sty 2007, 19:07

Jeszcze jedno, jak zauważył ktoś na KVR, Focusrite ostatnio obniżył ceny, Presonus nie, to być może o czymś świadczy. Ja się jeszcze wacham - poczytamy, zobaczymy....
Firepod staniał już dawno, kiedy Presonus zaanonsował Firestudio :)
Pozdrówka - Leff
Leff - Szczecin

ODPOWIEDZ