Mixery z FireWire

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
breakbeat_famillia
Mixery z FireWire

Post autor: breakbeat_famillia » poniedziałek 25 gru 2006, 23:42

Witam,

Jestem zielony w tym temacie wiec mam kilak technicznych pytań.

Posiadam sequencer Cubase SX3 i interfejs RME HDSP 9632.

1. Czy mogę kożystając z mixera z FireWire wysylac przez FireWire dźwięk z poszczegolnych instrumentow VSTi do fizycznych kanalow mixera w celu ustawienia proporcji instrumentów, korekcji a nastepnie nagrac kazdy kanal spowrotem przez FireWire na utworzone wczesniej sciezki audio ?

2. Czy zastosowanie zewnetrzengo mixera moze poprawic jakosc dzwieku lub spowodowac jego specyficzne brzmienie (np bardziej cieple lub nie) ?

Jesli to o czym pisze to stek marzen lub razący brak niewiedzy to bardzo przepraszam :) i prosze o wyjasnienie tematu.

Na koniec napisze ze zalezy mi na braku kabli i mozliwosci pracy z zewnetrznym mixerem lub urzadzeniem ktore bedzie wygodniejsze niz mixer cubase'a oraz da mi mozliwosc wpiecia mikrofonu.
Muzyka to bardzo osobista sprawa...każdemu gra w duszy innaczej.

Awatar użytkownika
breakbeat_famillia

Re: Mixery z FireWire

Post autor: breakbeat_famillia » poniedziałek 25 gru 2006, 23:52

Jeśli już ktos odpowie, to moze bedzie mial rowniez jakas propozycje takiego mixera do domowego studia. Zastanawialem sie nad Phonic Helix Board 18 Firewire ale nie wiem czy dobrze rozumiem dzialanie opcji Firewire w mixerach studyjnych...
Muzyka to bardzo osobista sprawa...każdemu gra w duszy innaczej.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 26 gru 2006, 02:03

nie

bo to badziewie sluzace jedynie do zgrywania sladow z miksera.....jak juz posiada wysylke z kompa to wylacznie stereo....

Awatar użytkownika
JanC

Post autor: JanC » wtorek 26 gru 2006, 11:26

1. Czy mogę kożystając z mixera z FireWire wysylac przez FireWire dźwięk z poszczegolnych instrumentow VSTi do fizycznych kanalow mixera w celu ustawienia proporcji instrumentów, korekcji a nastepnie nagrac kazdy kanal spowrotem przez FireWire na utworzone wczesniej sciezki audio ?

2. Czy zastosowanie zewnetrzengo mixera moze poprawic jakosc dzwieku lub spowodowac jego specyficzne brzmienie (np bardziej cieple lub nie) ?
1. A po co? To samo zrobisz w obrębie komputera z mniejszą utratą jakości. Po Twoim manewrze każda ścieżka byłaby konwertowana z postaci cyfrowej do analogowej i spowrotem, co na pewno nie jest wskazane. A korektory w mikserze klasy o której mówisz nie są na tyle dobre żeby usprawiedliwiać taki manewr. Do takich zabaw sugeruję po prostu dobry mikser cyfrowy sprzężony z komputerem... Ale to inne pieniądze...

2. Poprawić to rzecz subiektywna, ale zmienić na pewno, bo każdy mikser ma swoje charakterystyczne brzmienie zależne przede wszystkim od sekcji EQ która jest inna w każdym "gatunku" mikserów (marka, seria). Co do ocieplenia to już jak dla mnie sfera voodoo ;)

Awatar użytkownika
Yoorant

Post autor: Yoorant » środa 10 sty 2007, 23:21

Polecam Mackei ONYX 1220 firewire ,nie znajdziesz lepiej brzmiacego mixera ,porownywalem Phonica i Alesisa ,nie chce krytykowac bo -

"de gustibus non est disputandum " ale rzeczywiscie tak jak sie zreszta reklamuje Mackie ,brzmi to wszystko miekko i profesjonalnie .
Oczywiscie ceny tych mixerow sa troche inne .......... pozdrawiam
Skrzypek zawodowypianista jazzowy , różne style, pasjonat nagrywania

johndeere

Post autor: johndeere » czwartek 11 sty 2007, 14:23

...Polecam Mackei ONYX 1220 firewire ,nie znajdziesz lepiej brzmiacego mixera ,porownywalem Phonica i Alesisa ,nie chce krytykowac bo -

"de gustibus non est disputandum " ale rzeczywiscie tak jak sie zreszta reklamuje Mackie ,brzmi to wszystko miekko i profesjonalnie .
Oczywiscie ceny tych mixerow sa troche inne .......... pozdrawiam...
a czy te Onyx'y wysyłają sygnał ścieżki z korekcją czy bez?

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 11 sty 2007, 16:15

Posiadam sequencer Cubase SX3 i interfejs RME HDSP 9632.

1. Czy mogę kożystając z mixera z FireWire wysylac przez FireWire

Przede wszystkim jak podlaczysz mixer firewire to twoje RME stanie sie bezuzyteczne. Dlaczego? Bo tzw "mixer firewire" to nic innego tylko mixer zintegrowany z karta muzyczna podlaczana do kompa przez firewire

Wszystko co wymieniasz powyzej mozesz zrobic laczac odpowiednio swojego RME ze zwyklym analogowym mixerem

Czy lepiej bedzie brzmialo uzycie karty RME czy karty wbudowanej w mixer - to zalezy od jakosci zarowno RME jak i tego czegos wbudowanego w mixer. Ja jednak stawiam na to ze RME ma lepsze przetworniki.

No i najwazniejsze - od strony systemowej i programowej RME nie ma sobie rownych. Nie spodziewam sie zeby drivery do karty zintegrowanej z mixerem oferowaly porownywalny poziom a producent tegoz softu porownywalny support z RME.

Krotko mowiac - dysponujesz jednym z najlepszych z istniejacych interfejsow audio. Chcesz to zamienic na nieznanej klasy interfejs zintegrowany z mixerem?

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

ODPOWIEDZ