B2031A, Maya44, Perception 200 - dobry zestaw?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
BS
B2031A, Maya44, Perception 200 - dobry zestaw?

Post autor: BS » wtorek 26 gru 2006, 01:55

Witam wszystkich!

Jestem tutaj kompetnie nowy. Wlasnie przymierzam sie do zakupu w/w sprzetu i prosilbyl o jakies rady uwagi.....

Wczesniej urzywalem SBLive + sm58 + odsluch typowo konsumencki (Diora ws504+Polaris300) + FL + CoolEdit+ wtyczki efektowe i instrumenty virtualne.

Zajmuje sie w wiekszosci rapem (ale nic w stylu 'siedze na lawce, mysle o trawce':).Staram sie nie samplowac a robic swoje rzeczy.

Potrzebuje wiec mozliwie jak najlepiej nagrac wokal, 'wiarygodnie' slyszec sie przy tworzeniu podkladow i miksowaniu kawalkow.
Zlezy mi na tym aby nie nagrywac wszystkiego jeszcze raz w 'prawdziwym' studiu, aby cala plyte zrobic w domu i po ewentualnym masteringu w zawodowym studio mozna bylo pozniej np puscic material do tloczni.
Dodam, ze dyr. d\\s muzycznych pewnego radia w ktorym bylem z poprzednim swoim materialem, na pierwszym spodkaniu jako jednym z pierwszych pytan jakie mi zadal bylo: 'a w jakim studio to nagrywales bo dobrze to brzmi?'.........a material przeciez byl robiony na SBLive, sm58, itd :) . Pisze to poto by nikt z szanownych kolegow forumowiczow nie pisal rzeczy w stylu 'sprzet to nie wszystko, trzeba jeszcze umiec go urzywac', itp.

Prosze rowniez o nieodsylanie do przegladarek, opcji wyszukaj, bo przejrzalem juz chyba wszystkie fora polskojezyczne o tej tematyce i wydaje mi sie, ze to jest najodpowiedniejszy sprzet do moich potrzeb jednak prosilbym o skomentowanie mojego wyboru bo do konca niejestem przekonany a niestety niemam mozliwosci odsluchania......

Z gory dzieki za odpowiedzi.......

Pozdrawiam wszystkich........

Wesolych swiat!!! :)

Zbynia

Re: B2031A, Maya44, Perception 200 - dobry zestaw?

Post autor: Zbynia » wtorek 26 gru 2006, 02:00

rap bez samplingu i trawki to nie rap.......

zamiast o sprzet(ktory jest nawet ok) zatroszcz sie lepiej o porzadne miejsce do nagrania wokalu bo muzyke to jeszcze i na sluchawkach mozna ukrecic......

BS

Post autor: BS » wtorek 26 gru 2006, 02:32

...rap bez samplingu i trawki to nie rap.......

zamiast o sprzet(ktory jest nawet ok) zatroszcz sie lepiej o porzadne miejsce do nagrania wokalu bo muzyke to jeszcze i na sluchawkach mozna ukrecic.........
spox, na sluchawkach bity mozna robic (miksowac kawalki to raczej niebardzo) bo robie tak od '98 (kontrolujac tez przy pomocy ws504+polaris300)

sampling?....... hm, nieeeeno ilez mozna........ ALEE:) wiadomo, czasem uslyszy sie gdzies cos co trzeba pociac bo inaczej mozna dostac pier...ca, hehe.....

Prosilbym o rady n/t sprzetu:

-moze alesisy mk2 aktywne zamiast behrow lub te behry tylko ze pasywne+ jakis wzmachol co by wyszlo taniej za odsluch jako calosc?

-moze jakis MLX zamiest tego AKG, albo cos jeszcze innego(podobno dobry jest tez Rode nt1 tylko jak chodzi w porownaniu do tego AKG,
w podobnej cenie jest tez SE mini, moze ktorys z tych?

-maya44 to chyba zostanie bo na przyszlosc chcialby 4we i 4wy analog - no chyba ze np. audiophile2496 ma zdecydowanie lepsze przetworniki to wtedy wzialbym ja, choc ma tylko 2we analog. Emu0404 to raczej odpada bo jakos zle kojazy mi sie z creativem a ten dsp ktory ma na pokladzie to i tak do niczego niebedzie mi potrzebny bo korzystam z VST...

BS

Post autor: BS » wtorek 26 gru 2006, 08:30

Panowie.....tylko tyle wtym temacie?

pjeciun

Post autor: pjeciun » wtorek 26 gru 2006, 10:22

...Panowie.....tylko tyle wtym temacie?
...

uchyle ci rąbka tajemnicy- nigdy nie pisz tu ze robisz rap. tak na przyszlosc, nikt nie potraktuje cie powaznie

zestaw który proponujesz jest okej w swojej klasie cenowej- z tym ze monitory bym wzial mk2, poczytaj o nich, bylo o tym miloion razy na tym forum.

e-mu sobie odpusc, to dsp ktore ma nęcić klientów brzmi brznadziejnie. darmowe vst

ten akg ktorego zaproponowales zbiera dobre opinie (w kontekscie studiow domowych/projektowych)

ale to tylko moja opinia. wesołych świąt
[addsig]
"(...) nic nie jest tak nudne jak prawda" - Charles Bukowski

BS

Post autor: BS » wtorek 26 gru 2006, 12:06

Dzieki za rade pjeciun :) i pozdrawiam........

P.S Szkoda, ze wiekszosc ludzi zajmujacych sie relizacja dzwieku, muzyka
mysli ze tworzenie rapu polega tylko na napisaniu kilku bezsensownych wersow pod prosta petle perkusyjna noi oczywiscie 'pozyczony bez pytania' fragment czyjegos utworu.......... mam nadzieje, kiedys to sie zmieni - to podejscie (co po niektorych.........)

Awatar użytkownika
fonica

Post autor: fonica » wtorek 26 gru 2006, 12:14

hej, wrzuc cos swojego, chetnie poslucham..
pzdro

BS

Post autor: BS » wtorek 26 gru 2006, 12:30

...hej, wrzuc cos swojego, chetnie poslucham..

pzdro...

http://kielce.klc.vectranet.pl/

-to jest moja produkcjia od A do Z(robie tez skrajnie inne rzeczy), tutaj akurat wokale nie sa moje......

-odrazu pisze ze mix jest 'przedobrzony' ale to z powodu kiepskiego odsluchu jaki wtedy mialem.........coz niebylo sprzetu (nawet tego o ktorym pisalem na samym poczatku, a kawelk trzebabylo zrobic-potrzeba chwili....)

Wracajac do tematu: moglby ktos jeszcze powiedziec cos na temat mojej konfiguracji? (najlepiej ktos kto ma lub mial w/w sprzety )

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 26 gru 2006, 13:22

pamietaj ze ten behringer to duzy monitor - w malutkim pomieszczeniu moze nie za dobrze zabrzmiec..pozatym jest ok..i moc i regulacje sa na wysokim poziomie

karta tez bedzie w porzadku o ile to bedzie esi

mikrofon jest ok

Awatar użytkownika
skibas

Post autor: skibas » wtorek 26 gru 2006, 17:08

Wracajac do tematu: moglby ktos jeszcze powiedziec cos na temat mojej konfiguracji? (najlepiej ktos kto ma lub mial w/w sprzety )...
mam to behringerki u siebie i bardzo sobie je chwalę, jak dla mnie na prawdę ładnie grają:)
[URL]www.orkiestrazegluga.pl[/URL] | [URL]www.dzwiek.org[/URL]

ODPOWIEDZ