Mikser Yamaha na 4 strefowy odsłuch?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
devil
Mikser Yamaha na 4 strefowy odsłuch?

Post autor: devil » niedziela 17 gru 2006, 16:54

Witam.
Pomyślałem o zakupie dodatkowego miksera yamaha
http://muzyczny.pl/sklep/szczegoly.php?id=2741&id_towaru=Y-MG-16%2F4&gid=12
tylko po to aby na nim realizować 4 strefowy odsłuch dla muzyków.
plan jest taki.
sygnał z 8 źródeł ląduje w ADA8000, stamtąd ADATem do EMU1212m (nagrywanie) i z EMU ADATem z powrotem do ADA8000. Z ADA8000 z wyjść XLR (kablem wielo-parowym) sygnały te lądują w mikserze Yamahy (na 8 niezależnych wejść)
Yamaha ma 2x AUX które podłączę do wzmacniacza słuchawkowego (8 wyjść, 2 wejścia)
Da mi to pierwsze 2 tory odsłuchowe z pełną możliwością regulacji głośności każdego sygnału. Następnie z wyjścia słuchawkowego master w mikserze mam kolejny sygnał na słuchawki w studio i na koniec do wyjścia GROUP1-2 z miksera, podłączę odsłuchy Alesis (z wyjścia GROUP będzie możliwość wybrania które sygnały mają iść na odsłuchy)
Dodatkowo wepnę do miksera sygnał liniowy z EMU.

teoretycznie o ile dobrze to wszystko wymyśliłem, otrzymam 2 w pełni konfigurowane tory odsłuchowe + 2 dodatkowe w którym jeden może też być lekko konfigurowany.

mikser kosztuje ok 1100 zł. nie zależy mi aż bardzo na jakości miksera, EQ wystarczy zwykły (Hi,Mid, Low), preampy bez większej różnicy.
Moje Pytanie czy ktoś zetknął się z mikserem tańszym, który by oferował podobne możliwości, bądź zaproponował specjalny sprzęt do realizowania tego typu rzeczy ? Nie ukrywam, że nastawiałem się na produkt firmy behringer słynącej z niskich cen, lecz nie znalazłem nic podobnego, poza jednym starym modelem, który chyba już nie jest w sprzedaży (w sklepach w Polsce nie zalazłem)

Wiem że można by kupić mikser cyfrowy z wejściem ADAT i zminimalizować ilość kabli, lecz mogę wydać na mikser max 1200 zł brutto.

Czekam na opinie czy to dobry sposób. a może za dużo kombinuje i można to zrobić prościej ?

Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
devil

Re: Mikser Yamaha na 4 strefowy odsłuch?

Post autor: devil » niedziela 17 gru 2006, 22:46

ok, dowiedzialem sie sam wiecej.
mam jeszcze takie pytanie.
jak dziala przycisk GROUP1-2 na kazdym sladzie, czy on wysyla dodatkowo sygnal na wyjscie GROUP1-2, czy zamiast isc na master idzie na group1-2.
po prostu czy jest mozliwosci aby na master szly wszystkie kanaly a na GROUP np tylko 1,2,5,6. ?

i drugie pytanie, czy wyjscia send aux1 i aux2 sa stereofoniczne czy monofoniczne ?
wg storny yamaha: 2 (1/Post-Pre selectable, 2/Post: TRS), czyli sa to wyjscia mono, tak ?
http://www.tele-tech.ca/ttmain/ttpictures/MixerPix/2013-2.jpg

Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

ODPOWIEDZ