Jestem w trakcię planowania studia. Szukałem wielu rzeczy po forach i na stronach, i dowiedziałem się dużo przydatnych rzeczy, ale kilku dylematów nie potrafię rozwiązać. Więc tak:
Zamierzam stworzyć studio wyłącznie do nagrywania rapu. Myślałem o tym, żeby kupić mikrofon "AKG Perception 100" ponieważ słyszałem próbkę i byłbym zadowolony z takiej jakości "http://mp3.e-muzyk.pl/AKG_Perception/AKG_Perception_voc_Perception100.mp3"
Jeśli ktoś zna mikrofony z dobra jakością w takiej cenie, prosiłbym o polecenie.
Więc...szykowałem się do zakupu jakiegos małego mikserka.:-) Myślałem o czymś takim: http://www.onstage.pl/product_info.php?manufacturers_id=31&products_id=591
ale ostatnio przeczytałem gdzieś, że dobrym rozwiązaniem będzie kupic jakiś przedwzmacniacz (był tam jakiś za ok 220zł). Więc pytanie, czy ten mikser który jest w linku będzie się dobrze sprawował czy lepszy byłby jakiś przedwzmacniacz..i jaki to ma wpływ na jakość?
Jeszcze jedno. Ostatnio kupiłem kartę dźwiękową zewnętrzną "Sound Blaster Live! 24-bit External", ale póxniej gdzieś ktoś napisał, że ta karta wcale nie ma 24 bitowej konwersji. Czy ktos wie coś na ten temat? Czy ta karta w jakimś stopniu nadaje się do domowego hip hop'owego studia?
Pozdrawiam serdecznie, Nox
Problemy
Re: Problemy
boziu....poczytaj sporo.....
tylko w wyszukiwarce bron boze nie pisz rap
a najlepiej odezwij sie do mnie na maila : zbynia@op.pl
tylko w wyszukiwarce bron boze nie pisz rap
a najlepiej odezwij sie do mnie na maila : zbynia@op.pl
MIC moze byc, chodz nie kieruj sie próbkami z netu.
mikser tez moze byc, ale jak wszyscy polecalbym Compact 4 (troche drozszy)
preampa nie kupuj, w kazdym razie zadnych tanich behringerow MIC100 czy MIC200. (mikser jest bardziej funkcjonalny)
karta moze byc, o to czy ma 24 bit czy nie, IMHO w Twoim wypadku i tak to niczego nie zmieni. tyle lat nagrywano na 16bit i bylo dobrze.
niektorzy (od razu dodam ze nie mam na mysli Ciebie) mysla ze 24 bity rozwiaze problem z jakoscia ich nagran, pozniej jest jeden wielki zawod.
Pozdrawiam
mikser tez moze byc, ale jak wszyscy polecalbym Compact 4 (troche drozszy)
preampa nie kupuj, w kazdym razie zadnych tanich behringerow MIC100 czy MIC200. (mikser jest bardziej funkcjonalny)
karta moze byc, o to czy ma 24 bit czy nie, IMHO w Twoim wypadku i tak to niczego nie zmieni. tyle lat nagrywano na 16bit i bylo dobrze.
niektorzy (od razu dodam ze nie mam na mysli Ciebie) mysla ze 24 bity rozwiaze problem z jakoscia ich nagran, pozniej jest jeden wielki zawod.
Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
Czyli...mam rozumieć, że zewnętrzny SBL! External wystarczy do tego majka i miksera który napisałeś czy lepiej, by zainwestowac w coś droższego?
Zdecydowanie polecam mikser.
I proszę o tytułowanie wątków bardziej konkretnie, np. "Mikrofon i mikser do rapu", bo potem ludzie narzekają że w wyszukiwarce nic znaleźć nie można.
Pozdrawiam
I proszę o tytułowanie wątków bardziej konkretnie, np. "Mikrofon i mikser do rapu", bo potem ludzie narzekają że w wyszukiwarce nic znaleźć nie można.
Pozdrawiam
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]