Kolumny dla Hauptwerk V2.20

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Rednight
Kolumny dla Hauptwerk V2.20

Post autor: Rednight » czwartek 14 gru 2006, 19:33

Witam serdecznie !

Mam program virtualny Hauptwerk V2.20 szukam kolumn które idealnie pasowały by tego programu 2 kolumny + subwofer (monitory studyjne). Jakie nagłośnienie polecacie ?? Czy proponowane nagłośnienie M-Audio LX4 2.1 System lub
Studio Phile BX8A , Studio Phile BX5A.Ktore jest lepsze Kazda sugestia jest dla mnie cenna. Chodzi mi o wydobycie z virtualnych organ dzwięku sourrond tak by kazdy dzwięk był emitowany osobno. Chce również zakupić kartę dzwiękową do komptera który posiada płytę głównąABIT NF7-52. Ktora według was z wymienionych przez mnie spełnia wymogi do tego programu a jednocześnie pracuje na tej płycie Czy: E-MU 1212 m V2 PCI czy
E-MU 1616 a może E-MU 1820. Zupełnie nie wiem a ceny są dość duże. Czy któś z was próbował ustawiać dzwięk na tych kartach przez kanały w programie Hauptwerk Studio Edition czy Hauptwerk Concert Ediotion Jezeli tak bardzo prosze o jakąs informacje.
Bedzie to dla mnie bardzo cenne przy zakupie.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie Jarek

Awatar użytkownika
WPRZ

Re: Kolumny dla Hauptwerk V2.20

Post autor: WPRZ » piątek 15 gru 2006, 12:28

Sam korzystam z hauptwerka i jeśli chodzi o nagłośnienie (tanie monitory) to najlepiej wybrać zestaw z subwooferem. Same monitory mogą nie poradzić sobie z najniższymi dźwiękami głosów 16' a tym bardziej 32'. Ja osobiście używam monitorów Alesis M1 Active Mk 2 i do tego własnej roboty subwoofera i bez problemu radzi sobie z 16' i 32'. Jeśli gram na samych monitorach bez suba to jednak brakuje niskiego basu. Z tego co podaje producent w specyfikacji to M-Audio LX4 2.1 powinny sobie poradzić z odtwarzaniem basu. Nie miałem jednak do czynienia z tym odsłuchem.
http://www.zanimnapiszesz.prv.pl

Awatar użytkownika
WPRZ

Post autor: WPRZ » piątek 15 gru 2006, 12:40

Chodzi mi o wydobycie z virtualnych organ dzwięku sourrond tak by kazdy dzwięk był emitowany osobno.

Jeśli posiadasz sample do hauptwerka nagrane w stereo to jak chcesz z nich wydobyć brzmienie surround??

Widziałem gdzieś na necie takie rozwiązania, że do hauptwerka podłącza się wiele par głośników (oczywiście karta dźwiękowa musi mieć odpowiednią ilość wyjść) Dzięki temu można np. 1 Manuał z organów puścić na 1 parę, 2 Manuał na 2 parę itd. Dzięki temu można np. zasymulować sobie organy z sekcją ruck positiv. Można także kombinować z rozmieszczeniem głosów "w panoramie" i dzięki temu poprawić przestrzenność dźwięku. Grając na prawdziwych organach np. na głosie pryncypał 16' którego piszczałki często umieszczane są w prospekcie, piszczałki rozlokowane są na całej długości prospektu. Hauptwerkiem można zasymulować podobną sytuację.

http://www.organworks.com/Audio

Na tej stronce można zobaczyć głośniki do hauptwerka i nie tylko.

Awatar użytkownika
WPRZ

Post autor: WPRZ » piątek 15 gru 2006, 12:47

Jeśli chodzi o karty dźwiękowe to przydała by się taka, która posiada dużo wyjść audio. Dzięki temu będziesz mógł kombinować z rozmieszczaniem głosów lub ich grup w różnych parach głośników.

Do hauptwerka powinno pasować większość kart dźwiękowych zaczynając od zintegrowanych poprzez różne soundblastery i karty do homerecordingu. Można zastanowić się nad jakąś z wbudowanym DSP, żeby np. włączyć sobie jakiś pogłos podczas grania. Osobiście używałem hauptwerka na soundblasterze audigy 2 i zintegrowanej fatalnej karcie w laptopie i nie było problemów z latencją. Pod warunkiem oczywiście posiadania dużej ilości ramu.

ODPOWIEDZ