Tascam DM24+ FW - utrata komunikacji z PC

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
lep
Tascam DM24+ FW - utrata komunikacji z PC

Post autor: lep » poniedziałek 11 gru 2006, 17:30

Witam. Mam następujący problem z którym poradzić sobie nijak nieumiem. Pracuje na tascam dm24 z roaszeżeniem firewire. Problem polega na utracie komunikacji z kartą firewire w pc. Wszystko odpala się prawidłowo, oprogramowanie wykrywa mikser jest ok. Natomiast w trakcie działania nagle rołącza mi się mikser trace możliwość odtwarzania i nagrywania, po chwili znowu wraca do stanu pierwotnego. Czasami pracuje normalnie przez pół dnia i nic się niedzieje. Niepotradie znaleźć rozwiązania, wymieniałem już karte fw w pc , zmieniałem sloty pci, nic to niedało.
Licze na szybki odzew użytkowników eis. Dzięki i pozdrawiam.

Mój komp:
p4 3ghz
płyta gigabyte i865
pamięć 1gb
tc powercore element [stara długa karta]
win xp sp2
cubase 4
www.homstudio.com.pl

Zbynia

Re: Tascam DM24+ FW - utrata komunikacji z PC

Post autor: Zbynia » poniedziałek 11 gru 2006, 18:06

sprawdz dlugosc kabla firewire i czy jest w 1005 sprawny
sprawdz koniecznie ustawienia oszczedzania energii dla portu firewire i calego kompa(przy usb to powazny problem)
sprawdz ustawienia firewalla dla zlacza 1394 - tu tez moze pojawic sie klopot choc nie powinien
na wszelki wypadek mozesz jesli te sparwy nie pomoga sprawdzic zlacza - usb czasem nie laczy - firewire jest trwalsze ale roznie to bywa

Awatar użytkownika
lep

Re: Tascam DM24+ FW - utrata komunikacji z PC

Post autor: lep » poniedziałek 11 gru 2006, 23:15

...sprawdz dlugosc kabla firewire i czy jest w 1005 sprawny
sprawdz koniecznie ustawienia oszczedzania energii dla portu firewire i calego kompa(przy usb to powazny problem)
sprawdz ustawienia firewalla dla zlacza 1394 - tu tez moze pojawic sie klopot choc nie powinien
na wszelki wypadek mozesz jesli te sparwy nie pomoga sprawdzic zlacza - usb czasem nie laczy - firewire jest trwalsze ale roznie to bywa
...
Kabel długości istandardowej. Sprawdzałem na dwóch różnych kablach- to samo. fw jako karta sieciowa wyłaczona. Oszczedzanie energii dla fw- sprawdze, ale nie natknałem się na tą funkcje w menadżerze uządzen. Oszczędzanie energi dla całego kompa wyłączone.
Natknąłem się kiedyś na forum eis o problemach w komunikacji z różnymi kontrolerami. Czy mieliście takie sytuacje że na jednym kotrolerze sprzęt chodził a na innym nie?
Dzieki za odpis. Czekam na wszelkie sugestie. Sprawa pilna jestem w trakcie 3 sesji a tu takie zjazdy.
www.homstudio.com.pl

ODPOWIEDZ