Wpadliśmy z kolegami na fascynujący pomysł – reaktywujemy kapelę. Na taki pomysł często wpadają panowie w wieku powiedzmy Rolling Stones którzy jeszcze w czasach kartek na bażynę grywali gdzieś tam coś tam, a później zajęli się już tylko pracą zawodową branży różnej, dziećmi, rodzinami etc.:-))) Właśnie przygotowujemy amatorskie studio nagrań. Skład kapeli: vocal, gitara, bas, klawisze i perkusja. Ja będę grał na klawiszach oraz mam się zająć rejestracją i obróbką dźwięku ewentualnie przygotowaniem komputerowym sekcji instrumentów innych. Bawię się trochę w Home Recording. Mam PC-ta z kartą E-MU 1212 i trochę softu i jakiś mikser. Szukam taniego urządzenia, które zastąpiłoby moje EMU 1212?
Powinno spełniać podstawowe wymagania.
-Współpracować z laptopem – nie wyobrażam sobie targania na próby klawiatury i PC-ta desktopa.
-Dobrej klasy przetwornik DA/AD
-Obsługiwać ok. 6 wejść analogowych w tym 2 mikrofonowe z przedwzmacniaczem.
-Oczywiście port MIDI.
-Wyjścia tylko na potrzeby podłączenia do speakera, ewentualnie do puszczenia podkładu celem dogrania któregoś instrumentu.
Zależy mi na tym, aby urządzenie to było w miarę kompatybilne z popularnymi programami muzycznymi.
Pozdrawiam
Ki mo no
Jakie urządzenie kupić?
-
Moje motto to kokojubo i do przodu... Dobre nie????
Re: Jakie urządzenie kupić?
RME fireface 400
focusrite saffire 26 pro
focusrite saffire 26 pro
Franek po prostu nie mogę uwierzyć w twego posta, bo kilka miesięcy temu wraz kolegami podjęliśmy analogiczną decyzję. Żeby było śmieszniej
skład mamy ten samy gitara bas klawisz prerkusja; a żeby było już naśmieszniej mój klawiszowiec też ma jakąś kartę EMU. Nie zgadza się tylko wiek - raczej nie kwalifikuję się na Rolling Stones ale raczej na jakiś KULT. O ile po twoim poscie doznałem wytrzeszczu o tyle po poście GREMBO spadłem na podłogę bo długo rozważałem zakup SAFFIRa pro 26 I/O ale wybrałem .......... chyba już wiesz co ..........??? Brawo !!! wygrałeś talon na balon - bo mój sprzęt to oczywiście Fireface 400.
Tak poza tym to FF 400 (doświadczenie mam niestety niewielkie) sprawuje się bardzo dobrze.
[addsig]
skład mamy ten samy gitara bas klawisz prerkusja; a żeby było już naśmieszniej mój klawiszowiec też ma jakąś kartę EMU. Nie zgadza się tylko wiek - raczej nie kwalifikuję się na Rolling Stones ale raczej na jakiś KULT. O ile po twoim poscie doznałem wytrzeszczu o tyle po poście GREMBO spadłem na podłogę bo długo rozważałem zakup SAFFIRa pro 26 I/O ale wybrałem .......... chyba już wiesz co ..........??? Brawo !!! wygrałeś talon na balon - bo mój sprzęt to oczywiście Fireface 400.
Tak poza tym to FF 400 (doświadczenie mam niestety niewielkie) sprawuje się bardzo dobrze.

[addsig]
Prawnik ex muzyk marzący by było odwrotnie
Jak masz w PC złącze Firewire to zainteresuj się Alesis Multimix FW. podepniesz kapelę, puscisz sygnał na głośniki i jeszcze równolegle nagrasz wszystko na 100tke w PC.
Hammond SK1
a moze lepiej karte EMU1616m + np ADA8000.
cenowo wyjdzie to samo co FIREFACE, moze nawet taniej.
a za to bedzie 10x XLR z phantom + midi, spdif i inne bajery.
Jak nagle bedziesz chcial ponagrywac w domu, to przez specjalna przystawke, wepniejsz ja pod PCI.
1616m mozna wyczaic nowa juz za 1700 zł a ADA8000 w 1200 tez sie zamknie
albo jescze cos innego
np Alesis I/O 26
http://www.studio.use.pl/Alesis_interface_Audio_MIDI_IO_14_oraz_IO_26.html
Pozdrawiam
cenowo wyjdzie to samo co FIREFACE, moze nawet taniej.
a za to bedzie 10x XLR z phantom + midi, spdif i inne bajery.
Jak nagle bedziesz chcial ponagrywac w domu, to przez specjalna przystawke, wepniejsz ja pod PCI.
1616m mozna wyczaic nowa juz za 1700 zł a ADA8000 w 1200 tez sie zamknie
albo jescze cos innego
np Alesis I/O 26
http://www.studio.use.pl/Alesis_interface_Audio_MIDI_IO_14_oraz_IO_26.html
Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
-

Co do sprzętu od wczoraj przerobiłem literaturę dotyczącą Fireface 400 i naprawdę bardzo się poważnie zastanawiam.
Ocyzwiście wadą FF 400 jest brak możliwości nagrania żywych bębnów na 100% - do tego potrzeba 8 preampów - do tego Saffire Pro nadaje się. Rozważ jeszcze presonusa firepoda i firestudio. Ta marka też cieszy cię dobrą opinia.
Co zaś tyczy Kultu, też graliśmy przed nimi jako support (Piastów 1994)
[addsig]
Co zaś tyczy Kultu, też graliśmy przed nimi jako support (Piastów 1994)

[addsig]
-
To chyba jakiś spisek... Ja grałem kilka razy - raz nawet w moim rodzinnym mieście (Milanówek 1991) – fajnie nie??? Może się kiedyś zorganizujemy jakiś Dzem? Jeszcze fajną opcją jest to o czym pisał Devil (dzięki Devi!:-)). No cóż – będę kombinował.
Pozdrawiam
Ki Mo no – vel Valery
Pozdrawiam
Ki Mo no – vel Valery
Aha jest jeszcze oczywiście miożliwośc wykorzytsania BehringerADA8000, który ma 8 wejść mikrofonowych i przez wyjście adat współpracuje z kartą która takie wejście posiada np. Fireface 400 i większość nowych.
By the way - czym się różni bankowiec od bankiera???
Mniej więcej tym samym czym rencista od rentiera
Co do dżemu pisz do mnie na emil maciej.panfil@panfil.pl
[addsig]
By the way - czym się różni bankowiec od bankiera???
Mniej więcej tym samym czym rencista od rentiera

Co do dżemu pisz do mnie na emil maciej.panfil@panfil.pl

[addsig]