...Uprzejmie donoszę, że porównywałem Padkontrol Korga i MPD24 Akai na Musikmesse. To są zupełnie inne urządzenia pod względem charakteru padów. Akai jest
bardzo twardy, czasami wręcz trzeba było solidnie rąbnąć w pad, żeby się odezwał. Niestety oznacza to też kiepską kontrolę nad dynamiką. Jakość obudowy jest niestety bardzo tandetna, nie budzi zaufania. Z kolei Korg ma miękkie pady, prawie gumowe, za to dość wrażliwe - można ustawić próg czułości tak, że reaguje prawie na dotknięcie, co więcej - krzywą można ustawić indywidualnie dla każdego pola. Jakość wykonania obudowy zdecydowanie na korzyść Korga - zupełnie inna liga niż Akai (co mnie bardzo zdziwiło, bo kiedyś było odwrotnie)....
No dobra ale tak sobie myśle patrząc na promocje w
djshop-ie Korg Padkontrol czy M-Audio Trigger Finger?
Wertując fora wcześniej zdecydowałem że T.F. lepszy w tym samym zakresie cenowym - AKAI MPD16 czy 24 odpada wogóle.
Ale porównując tylko te dwa modele to który lepszy?, bo tak naprawde nie dostałem nigdzie jednoznacznej odpowiedzi. Widziałem obydwa w akcji i oba są równie fascynujące (choć w troche odmienne kierunki kieduje się każdy z nich).
Nie jestem pewien ale PadKontrol jest chyba dłużej na rynku a jest mniej popularny i zasadnicze pytanie
czy pady w Korg są równie twarde jak w Akai, czy pełen komfort? i który byś wybrał?