Emu 0404 - źródło nagrywania

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
spiker
Re: Emu 0404 - źródło nagrywania

Post autor: spiker » piątek 08 gru 2006, 10:08

Witam.
Temat mnie poruszył...albo czegoś nie rozumiem:

gdyby mozna bylo rozlaczyc pary stereo z wejsc cyforwych
----------------
to fakt niezbity, ale chyba nie tylko cyfrowych

nagrywajac wielokanalowo, gdy np na 4 parze stereo z ADATa pojawia sie np 3 tom perkusji oraz bas, i basista narzeka ze go tom zaglusza
----------------
tu czegoś nie kapuję: rozumiem, że do jednego fizycznego wejścia w ADA8000 podłączono mikrofon zbierający TOM, a do drugiego wejścia ADA8000 podłączono BAS (np. z linii) i taka para wchodzi do PATCH-MIX

No i co teraz...w czym w zasadzie jest problem? Przecież każdy sekwencer rejestrujący da możliwość "zobaczenia" tej pary jako dwóch wejść MONO. Więc przypisujemy fizycznym wejściom ADA8000 odpowiedniki MONO inputów w sekwencerze.

Nie rozumiem, jak TOM zagłusza basistę. A w jaki sposób basista dokonuje odsłuchu?

pozdrawiam

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » piątek 08 gru 2006, 10:57

Nie rozumiem, jak TOM zagłusza basistę. A w jaki sposób basista dokonuje odsłuchu?

pozdrawiam

...
mi nie chodzi o problem nagrywania, bo oczywisice kazdy DAW ma mozliwosci wybrania mono i to nie jest problem w pozniejszej fazie miksu...

przyklad z zycia wziety, nagrywanie na setke skladu folkowego,
2x gitara liniowo, 2x wokal, kontrabas, wiolonczela, akordeon w stereo.
jest 8 sygnalow w ADA, 1-2 (gitary) 3-4 wokal, 5-6 kontrabas i wolonczela
7-8 akordeon...
jezeli nagle kontrbasista bedzie ciagle narzekal ze jest za cicho i ze wiolonczela jest za glosno, to zglosniajac ta pare zglasniam tez wiolanczele i nic nie zrobie aby zglosnic tylko kontrabas (no chyba ze mam rezerwe GAIN na preampie dla kontrabasu)... oczywiscie, zawsze moge pozamieniac inaczej kanaly, ale po prostu nie jest to wygodne, wole miec pelna kontrole nad odsluchem niz kombinowanie z parami stereo

Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » piątek 08 gru 2006, 13:37

cyt 1. mi nie chodzi o problem nagrywania...

cyt. 2 przyklad z zycia wziety, nagrywanie na setke skladu folkowego,
====

to na moje jednak o nagrywanie chodzi.
Aktualne jest pytanie: skąd dajesz basiście odsłuch? Jeśli z sumy Patch-mixa to faktycznie może być mały problem. Rada: daj basiście odłsuch z sumy miksera w DAW a nie z patchmixa, jeśli już koniecznie chce sobie słuchać podczas nagrania sumy miksera. Jednak jest to, jak sam mówisz, nagranie "na setkę" więc po co basiście indywidualny odsłuch całego "miksu"?

w dalszym ciągu czegoś tu nie rozumiem.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 08 gru 2006, 14:52

mozna sciszyc przeciez preamp w ada.....straci sygnal niestety i perkusista moze zaczac narzekac heh

no odsluch najlepiej zrobic po DAW albo skorzystac z miksera zewnetrznego

rimax

Post autor: rimax » piątek 08 gru 2006, 20:34

Nie mam pewności ajk to jest obecnie, ale ja kupowałem 0404 z polską intrukcją obsługi.

Wielka prośba, jestem od niedawna posiadaczem takowej karty, co prawda udało mi się ją, do własnych potrzeb, skonfigurować, tzn. nagrywam nieskomplikowane sesje: pojedynczo instrumenty oraz wokal.
Niemniej jednak, chciałbym w przyszłości nagrywać sesje wielokanałowe. Stąd też chciałbym lepiej poznać możliwości tej karty.
Niestety do karty jaką nabyłem dołączona została instrukcja w języku angielskim.
Bardzo prosiłbym o Spiker o możliwość skorzystania polskojęzycznej wersji.
Pozdrawiam.
muzykuję amatorsko, pragnę jednakże zgłębić tajniki dokonywania nagrań muzycznych i realizacji dźwięku.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » piątek 08 gru 2006, 21:26

Rimax, nie widzę żadnego linka do Twojego e-mail. Podaj mail to wyslę Ci pdf.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 08 gru 2006, 23:35

rimax ale ta karta(0404) ma tylko spdif i analog wiec co nagrasz raptem?4 kanaly?
o ile bedziesz mial cos co daje sygnal cyfrowy inaczej zapomnij o sesji wielokanalowej

Awatar użytkownika
marcelmuz

Post autor: marcelmuz » sobota 09 gru 2006, 02:03

Witam serdecznie !
Wielka prośba o pomoc.Mam pewien problem z e-mu 0404 acz kolwiek dziwny,ponieważ czytając forum nie natrafiłem na takie problemy.
przy nagrywaniu dżwięku z klawisza na kompa zanika czasami sygnał.Klawisz podłączony przez wejścia analog.Korzystam z cubasis vst i to samo również dzieje się w cubase le tak,że nie jest to wina programu.Patch mix ustawiony na sesję fabryczną.Próbowałem w różnych latencjach i problem nadal istnieje.Czasami jest wszystko ok. a czasami zanika.Kolejny problem to nowe sterowniki próbowałem je instalować ale system nie widzi karty więc powróciłem do starych. Proszę pomóżcie !!!(o tym nie piszą w instrukcji)
wITAM SERDECZNIE ! JESTEM Z ZAWODU MUZYKIEM,PROWADZę AGENCJę ROZRYWKOWą GRAM W ZESPOLE ORAZ KOMPONUJę I WYKONUJę ARANżACJE UTWORóW

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 09 gru 2006, 02:06

przeinstaluj system....stare sterowniki powodowaly tego typu bledy....i po wysypce programu tez nie chcialy dzialac......

czy odinstalowales stare przed instalacja nowych>?

Awatar użytkownika
marcelmuz

Post autor: marcelmuz » sobota 09 gru 2006, 02:08

...przeinstaluj system....stare sterowniki powodowaly tego typu bledy....i po wysypce programu tez nie chcialy dzialac......

czy odinstalowales stare przed instalacja nowych>?...
ta ale to się działo i dzieje na starych sterach
wITAM SERDECZNIE ! JESTEM Z ZAWODU MUZYKIEM,PROWADZę AGENCJę ROZRYWKOWą GRAM W ZESPOLE ORAZ KOMPONUJę I WYKONUJę ARANżACJE UTWORóW

ODPOWIEDZ