Emu 0404 - źródło nagrywania

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
wujkownia
Emu 0404 - źródło nagrywania

Post autor: wujkownia » niedziela 03 gru 2006, 14:54

witam, przerzucilem sie ostatnio z audigy 2 zs na emu 0404 i mam pewnien problem, nie wiem gdzie ustawia sie zrodlo nagrywania, w przypadku audigy w mikserze latwo bylo wszsytko ustawic, tutaj nie moge tego znalesc, chcialbym nagrywac to co slysze, dziekuje bardzo za pomoc

Awatar użytkownika
Respectus

Re: Emu 0404 - źródło nagrywania

Post autor: Respectus » niedziela 03 gru 2006, 16:56

a co pisze instrukcja?

wujkownia

Post autor: wujkownia » niedziela 03 gru 2006, 22:11

jakbym znal rozwiazanie to bym nie pytal

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » niedziela 03 gru 2006, 23:00

jakbys przeczytal wyraznie instrukcje, to bys doczytal, ze na kazde wejscie,wyjscie mozna stawic wysylke ASIO (ktoras tam z kolei)
wystarczy wiec na glowne wyjscie (najczescie peirwsze z lewej w patchmix) wstawic wysylke np ASIO 5-6 lub nawet WAVE-HOST
w programie DAW czy tam wczymkolwiek nagrywasz, ustawic nagrywanie z stereo ASIO 5-6 i po problemie.

wszystko jest w instrukcji
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
marcelmuz

Post autor: marcelmuz » czwartek 07 gru 2006, 15:03

...witam, przerzucilem sie ostatnio z audigy 2 zs na emu 0404 i mam pewnien problem, nie wiem gdzie ustawia sie zrodlo nagrywania, w przypadku audigy w mikserze latwo bylo wszsytko ustawic, tutaj nie moge tego znalesc, chcialbym nagrywac to co slysze, dziekuje bardzo za pomoc...
Witam !Ja też miałem ten problem tylko instrukcja jest napisana językiem zaawansowanym,ale poradziłem sobie jakoś.Służę pomocą jakby co.Moje gg7321204 Pozdrawiam.
wITAM SERDECZNIE ! JESTEM Z ZAWODU MUZYKIEM,PROWADZę AGENCJę ROZRYWKOWą GRAM W ZESPOLE ORAZ KOMPONUJę I WYKONUJę ARANżACJE UTWORóW

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 07 gru 2006, 15:16

instrukcja ma obrazki i jest dosc jasno napisana nawet na moj kompletnie lezacy angielski

ale jak sie zagladac nie chce to ma sie blache problemy potem

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » czwartek 07 gru 2006, 15:42

...instrukcja ma obrazki i jest dosc jasno napisana nawet na moj kompletnie lezacy angielski
Nie mam pewności ajk to jest obecnie, ale ja kupowałem 0404 z polską intrukcją obsługi. Ponadto, bez wgłebiania się w meandry instrukcji i "patch-mixa" polecam prześledzić sobie katalog "sessions" w którym przygotowano dla wszystkich kart EMU gotowe sesje patch mixa, a wsórd nich "multitrack recording". Wystarcz ją załadowac do patch-mixa i po problemie.
A tak bajdełej PatchMix to bardzo sprytne "urządzonko" i warto je dobrze poznać, nawet jesli oznaczac to będzie czytanie instrukcji po angielsku. Patch-Mix moze nie jest intuicyjne (głównie za sprawą swego mętnego graficznego interfejsu) ale za to ma genialne wprost możliwości konfiguracyjne, których nie mają miksery dużo bardziej zaawansowanych kart.
[addsig]
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » czwartek 07 gru 2006, 16:12

tak, dla mnie bylo by jeszcze genialniej, gdyby mozna bylo rozlaczyc pary stereo z wejsc cyforwych, np spdif lub ADAT. gdyz niestety coraz bardziej mnie denerwuje to , ze sa to pary stereo,
nagrywajac wielokanalowo, gdy np na 4 parze stereo z ADATa pojawia sie np 3 tom perkusji oraz bas, i basista narzeka ze go tom zaglusza, to zacholere nic nie zrobisz, no chyba ze jakims cudem (niesprawdzalem tego jeszcze) mozna wyslac tylko jeden sygnal np lewy z takiej pary stereo, na kolejna wysylke asio, i wprowadzic ja na wirtulane wejsce w postaci mono, ale chyba tak sie nie da ? :/ no chyba ze wyjde na laika i mi powiecie ze moge zrobic MUTE tylko dla jednego kanalu z par stereo ? :D

Pozdrawiam

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 07 gru 2006, 19:51

to zrob to w preampie do ktorego masz podlaczone emu......w czym problem?troszke pod gore niestety ale przeciez da sie...

ale racja - minusem to brak rozlaczenia a drugim juz bardzo wielkim minusem to brak mocy procesora dsp - nie chodzi o efekty - objawiajacy sie tym ze nie mozemy do woli dosdawac sobie kanalow nawet wirtualnych asio..........

a pozatym jest ok - drazni mnie tylko ladowanie sesji oddzielnie dla 44.1/48 a oddzielnie dal 88.2/96......o 192 nie wspominajac....

no ale cos za cos...za te cene i tak w przypadku 1212m nie ma nic lepszego

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » czwartek 07 gru 2006, 23:53

...to zrob to w preampie do ktorego masz podlaczone emu......w czym problem?troszke pod gore niestety ale przeciez da sie...

jak w preampie ?
jezeli uzywam np ADA8000 jako preamp/przetwornik ADAT, to w samym preampie nie mam mozliwosci nic ustawienia, zreszta sygnal wpada do EMU, i dopiero tam moge go poustawiac, i jezeli 2 instrumenty, np jedna gitara i druga gitara, znajduja sie na tej samej parze stereo np wejscie 1 i 2, to nie mam mozliwosic neizaleznego ustawienia glosnosci do odsluchow, nie ma bata.

podobna sytuacja w przypadku innego preampu ktory posiadam, ART DPS DIGITAL, tam tez idzie to para stereo i nic nie zrobie, co prawda tutaj zawsze moge go po analogu podlaczyc i mam 2x mono, ale to tedy droga

owszem, inna mozliwoscia, jest wypuszczenie z powrotem do ADA sygnalu ADAT z EMU, i z wyjsc XLR z ADA pchnac go do jakiegos miksera, tam juz mam 8 niezaleznych sygnalow, i mozna robic co sie podoba, ale niestety obecnie takiej mozliwosci nie mam, a nieukrywam ze to by rozwiazalo sprawe nie tylko tego problemu :>

eh, czas wymienic mikser odluschowy na wiekszy :D

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ