Laptop - zakłócenia na zasilaczu?
Witam. Prozaiczny problem, ale pomysłu nie mam na jego rozwiązanie. Ostatnio zdarza mi się uzyc do pracy laptopa. Podczas pracy na bateriach w podłączonym sprzecie odsluchowym jest cisza. Kiedy podlaczam zasilacz to albo zaczyna lekko brumiec albo są charakterystyczne szumy i zaklucenia. Na razie tyczy sie to karty zintegrowanej. Czy problem powtórzy sie przy zewnętrznym interfejsie audio?
Wiec co zrobic zeby moc pracowac bez zaklucen z zasilaczem?
Wiec co zrobic zeby moc pracowac bez zaklucen z zasilaczem?
- macandroll
Re: Laptop - zakłócenia na zasilaczu?
...Witam. Prozaiczny problem, ale pomysłu nie mam na jego rozwiązanie. Ostatnio zdarza mi się uzyc do pracy laptopa. Podczas pracy na bateriach w podłączonym sprzecie odsluchowym jest cisza. Kiedy podlaczam zasilacz to albo zaczyna lekko brumiec albo są charakterystyczne szumy i zaklucenia. Na razie tyczy sie to karty zintegrowanej. Czy problem powtórzy sie przy zewnętrznym interfejsie audio?
Wiec co zrobic zeby moc pracowac bez zaklucen z zasilaczem?...
Nie wiem czy to Ci się przyda, ale miałem podobny problem.
Rozwiązaniem było podłączenie się (zasilacza) do innej listwy zasilającej niż sprzęt odsłuchowy- i to bez uziemienia. Słyszałem że czasem wystarczy obrócić wtyczkę.
Chyba w tym przypadku chodzi o pętle mas.
U mnie brumiło niezależnie czy to była pokładowa czy zewnętrzna karta dźwiękowa.
Nie wiem czy to Ci się przyda, ale miałem podobny problem.
Rozwiązaniem było podłączenie się (zasilacza) do innej listwy zasilającej niż sprzęt odsłuchowy- i to bez uziemienia. Słyszałem że czasem wystarczy obrócić wtyczkę.
Chyba w tym przypadku chodzi o pętle mas.
U mnie brumiło niezależnie czy to była pokładowa czy zewnętrzna karta dźwiękowa.
Muzyk, gitarzysta
Ja obstawiam, że zewnętrzny interfejs audio załatwi sprawę.
zintegrowana ma przedewszystkim niska jakosc ale tez dziala na niesymetrycznym sygnale....moga sie pojawic brumy bo i czesto w samym tylko komputerze sa zaklocenia
...zintegrowana ma przedewszystkim niska jakosc ale tez dziala na niesymetrycznym sygnale....moga sie pojawic brumy bo i czesto w samym tylko komputerze sa zaklocenia...
może, jak proponował Monter, Di-box załatwi sprawę...
Lepiej się nie łudzić, że zewnętrzna karta pomoże.
Miałem u siebie w tyrce na sali konferencyjnej podobny problem: laptop, mikrofony, mixerek, końcówki, głośniki - i wszechobecne brumienie itp. zakłucenia... Drogą selekcji doszedłem do tego, że sprawcą był właśnie zasilacz od laptopa. Dopiero podpięcie (tylko laptopa) do kontaktu z innej fazy ząłatwiło sprawę.
Inne rozwiązanie to zmiana zasilacza na nowy przynajmniej wg. mnie, bo na elektryce znam się tyle co na żużlu.
Pozdrawiam.
może, jak proponował Monter, Di-box załatwi sprawę...
Lepiej się nie łudzić, że zewnętrzna karta pomoże.
Miałem u siebie w tyrce na sali konferencyjnej podobny problem: laptop, mikrofony, mixerek, końcówki, głośniki - i wszechobecne brumienie itp. zakłucenia... Drogą selekcji doszedłem do tego, że sprawcą był właśnie zasilacz od laptopa. Dopiero podpięcie (tylko laptopa) do kontaktu z innej fazy ząłatwiło sprawę.
Inne rozwiązanie to zmiana zasilacza na nowy przynajmniej wg. mnie, bo na elektryce znam się tyle co na żużlu.
Pozdrawiam.
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)
...Witam. Prozaiczny problem, ale pomysłu nie mam na jego rozwiązanie. Ostatnio zdarza mi się uzyc do pracy laptopa. Podczas pracy na bateriach w podłączonym sprzecie odsluchowym jest cisza. Kiedy podlaczam zasilacz to albo zaczyna lekko brumiec albo są charakterystyczne szumy i zaklucenia. Na razie tyczy sie to karty zintegrowanej. Czy problem powtórzy sie przy zewnętrznym interfejsie audio?
Nie wiem jaka jest przyczyna ale mam to samo. I co dziwniejsze, tylko jak przynoszę laptopa na próbę i odsłuchujemy później nagrania podłączając go do jakiegoś pieca. Jak podłączę do zwykłej wieży albo do odsłuchów i wzmacniacza to jest normalnie. Nie ma też wpływu to, czy laptop i piec są zasilane tą samą fazą czy różnymi. A może to wina laptopa? Ja mam California Acces CA W720.
[addsig]
Nie wiem jaka jest przyczyna ale mam to samo. I co dziwniejsze, tylko jak przynoszę laptopa na próbę i odsłuchujemy później nagrania podłączając go do jakiegoś pieca. Jak podłączę do zwykłej wieży albo do odsłuchów i wzmacniacza to jest normalnie. Nie ma też wpływu to, czy laptop i piec są zasilane tą samą fazą czy różnymi. A może to wina laptopa? Ja mam California Acces CA W720.
[addsig]
......Witam. Prozaiczny problem, ale pomysłu nie mam na jego rozwiązanie. Ostatnio zdarza mi się uzyc do pracy laptopa. Podczas pracy na bateriach w podłączonym sprzecie odsluchowym jest cisza. Kiedy podlaczam zasilacz to albo zaczyna lekko brumiec albo są charakterystyczne szumy i zaklucenia. Na razie tyczy sie to karty zintegrowanej. Czy problem powtórzy sie przy zewnętrznym interfejsie audio?
...
Rozwiazaniem jest podłączenie zasilacza do listwy zasilającej bez uziemienia (bolca ;) Mialem to samo kiedys.
...
Rozwiazaniem jest podłączenie zasilacza do listwy zasilającej bez uziemienia (bolca ;) Mialem to samo kiedys.
- somebody-someone
Mam ten sam problem. Jego źródło leży w tandetnym zasilaczu. Niezależnie od tego, czy podłączam Acera, czy HP, pojawiają się zakłócenia sieciowe (również w sytuacji, gdy łączę wejście miksera do interfejsu USB podpiętego do komputera). W przypadku podłączania komputera Fujitsu Siemens nie ma takiego problemu. Dlaczego? Jego zasilacz jest ponad dwukrotnie większy... Często nagłaśniam te same pomieszczenia, więc opracowałem już sobie sposób prowadzenia zasilania. Jeśli HP lub Acer podłączone są do innej fazy - problemu nie ma. Oprócz wspomnianych rozwiązań, można też spróbować z UPS'em! Nie musi to być super sprzęt - będzie robił tylko za dobry filtr i stabilizator napięcia, dlatego może mieć podtrzymanie nawet na kilkanaście minut. Niestety, nawet dobra listwa nie pomogła w moim przypadku - UPS powinien temu podołać.
..:: Dobra muzyka to koincydencja wielu zbiorów zawierających jedynie dobre pierwiastki ::..
Miałem dokładnie to samo - w głośnikach słyszałem jak pracuje normalnie dysk i żadne interfejsy zewnetrzne nie pomogły, az pewnego dnia podłączyłem zasilacz do kontaktu bez uziemienia, czyli bez złotego bolca...do dzisiaj upajam sie ciszą:)
- rapp2sebast
Ja miałem ten problem z Compaq Evo. Pętla mas brała się z kablówki. Wystarczyło przerwać gdzieś połączenie - np. między tv a wzmacniaczem lub kabel antenowy wyjąć z tv i brumienia nie było. Wkońcu jednak znalazłem inne rozwiązanie, zamiast zasilacza impulsowego podłączyłem do laptopa zwykły zasilacz z uzwojeniem i jest ok.
Zewnętrzna karta nie pomoże. Mam kartę na USB i problem brumienia był.
Zewnętrzna karta nie pomoże. Mam kartę na USB i problem brumienia był.
Jestem zawodowym programistą. Moje hobby to kompozycja i nagrywanie dźwięku w środowisku komputerowym oraz elektroniczne instrumenty klawiszowe.