Delta 1010 LT - zakłócenia

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
mellodeque
Kontakt:
Re: Delta 1010 LT - zakłócenia

Post autor: mellodeque » czwartek 30 lis 2006, 10:57

Jakies direct wire - i kierujesz sygnały jak chcesz... poza tym wszystko zależy od ustawien w samym programie, które porty ma obsługiwać. Np Jeden bedzie obsługiwał 1/2 a inny 3/4

co do szumów
szumy są w całym paśmie - dokładnie tak, jakby któreś z wejść było aktywne i przekazywało sygnał dalej do mixera karty - potem na odsłuch.

CO do tych tyków - to dziwna sprawa, noś jak sygnał synchronizujący - ale czemu sie wbija na ślad - nie mam pojecia.

Jesli w mixerku faktycznie masz wyłączone wszystkie wejscia - to sprawa sie komplikuje - te szumy słychać na słuchawkach też ? (słuchawki wpięte do karty bezpośrednio)

moze karta jest trafiona skoro w mixerze jest ok.
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Awatar użytkownika
Igor888
Kontakt:

Post autor: Igor888 » czwartek 30 lis 2006, 15:31

...Jakies direct wire - i kierujesz sygnały jak chcesz... poza tym wszystko zależy od ustawien w samym programie, które porty ma obsługiwać. Np Jeden bedzie obsługiwał 1/2 a inny 3/4

A co to jest direct wire?

...co do szumów
szumy są w całym paśmie - dokładnie tak, jakby któreś z wejść było aktywne i przekazywało sygnał dalej do mixera karty - potem na odsłuch.

Jak nagrywalem te szumy to wszystkie wejscia byly aktywne. Jak wylacze wszystkie wejscia to szumow nie ma. Ale zeby nagrywac to musze je przeciez wlaczyc.

...CO do tych tyków - to dziwna sprawa, noś jak sygnał synchronizujący - ale czemu sie wbija na ślad - nie mam pojecia.

Dla mnie to czarna miagia

...Jesli w mixerku faktycznie masz wyłączone wszystkie wejscia - to sprawa sie komplikuje - te szumy słychać na słuchawkach też ? (słuchawki wpięte do karty bezpośrednio)

No, wejscia mialem wlaczone. Czyli jak wylacze wejscia i szumow nie ma to znaczy ze z karta jest wszystko ok, tak? W sluchawkach wpietych do karty nie ma zadnych szumow. Nawet jak wlacze wszystkie wejscia. I co to znaczy?

...moze karta jest trafiona skoro w mixerze jest ok...

Mam nadzieje ze nie jest trafiona.

Awatar użytkownika
BarteQ

Post autor: BarteQ » czwartek 30 lis 2006, 22:47

Sprawa jest prosta... - preamp w karcie ;)
Preamp wbudowany w kartę dzwiękową, obłożony makabryczną ilością elektroniki, stojący w bliskim sąsiedztwie zasilacza komputerowego i wszystkich przewodów (w tym zasilających) po prostu musi trochę szumieć - w Delcie poza-tym jest ustawienie zworek na płytce które determinuje gain na wejsciu 1,2. Są zdaje się 4 opcje: Mic,Mic+20dB, Line oraz Line +ileśtamdB (te decybele oczywiście oznaczają wzmocnienie a nie czułość wejścia)
w przypadku tego najczulszego ustawienia takie szumy (przynajmniej jak na mój gust w zasadzie mogłyby być normą bez obciążenia na wejściu) - co oczywiscie nienajlepiej świadczy o wbudowanych preampach ;)
ale nie koniecznie musi być poważną wadą karty.

Propozycja: władować karte w slot pci najdalej od zasilacza, korzystać z zewnętrznego preampa i zmienić zworki na wejściu 1/2 do poziomu line (+4dbu). Wszystkie czynności są opisane dokładnie w instrukcji obsługi
Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
Igor888
Kontakt:

Post autor: Igor888 » piątek 01 gru 2006, 15:53

Zmienilem zworki i faktycznie mniej buczy ale czy nie uzyskal bym takiego samego efektu po prostu zmniejszajac poziom wejsciom 1 i 2? A pikanie jest tak jak bylo. Zauwazylem, ze pika tylko na wejsciach 3 - 8, tych bez przedwzmacniaczy.
Slot PCI zmienilem ale nie ma najmniejszej roznicy. Natomiast jak ruszam tymi wszystkimi kablami to raz buczy glosniej raz ciszej. Widac ta karta tak juz ma, chyba ze sie myle. W sumie sa karty ktore kosztuja duzo wiecej i te pewnie nie bucza.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
BarteQ

Post autor: BarteQ » piątek 01 gru 2006, 17:56

...
Zmienilem zworki i faktycznie mniej buczy ale czy nie uzyskal bym takiego samego efektu po prostu zmniejszajac poziom wejsciom 1 i 2? A pikanie jest tak jak bylo. Zauwazylem, ze pika tylko na wejsciach 3 - 8, tych bez przedwzmacniaczy.
Slot PCI zmienilem ale nie ma najmniejszej roznicy. Natomiast jak ruszam tymi wszystkimi kablami to raz buczy glosniej raz ciszej. Widac ta karta tak juz ma, chyba ze sie myle. W sumie sa karty ktore kosztuja duzo wiecej i te pewnie nie bucza.
Pozdrawiam
...
Moja wogole nie buczy a na wszystkich wejściach mam b dobrą dynamikę...(tzn taka jaka być powinna wg producenta)
musisz przyglądnąć sie dokladnie otoczeniu Twojego komputera. Może jest tam coś co wywołuje silne zakłócenia. Może to też być wina słabej jakości zasilacza (słyszałem o takich przypadkach,że po zmianie zasilacza poprawiala sie dynamika) albo jakiejś magicznej pętli mas(?) ;) albo naprzykład braku masy w jakimś konkretnym miejscu...?

Ciężko sobie wyobraźić żeby Delta szumiała bardziej od zintegrowanej SBpodobnej... ;)
To pomimo ceny (i też trochę dzięki niej) całkiem niezła karta dzwiekowa. :)

chyba nikt z nas tu nie pomoże - na wszelki wypadek - jeśli masz możkiwość - sprawdź kartę na komputerze kolegi/koleżanki. Jeśli to nie pomoże spróbuj uderzyć do serwisu...

pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
Igor888
Kontakt:

Post autor: Igor888 » piątek 01 gru 2006, 22:14

Moja wogole nie buczy a na wszystkich wejściach mam b dobrą dynamikę...(tzn taka jaka być powinna wg producenta)
musisz przyglądnąć sie dokladnie otoczeniu Twojego komputera. Może jest tam coś co wywołuje silne zakłócenia. Może to też być wina słabej jakości zasilacza (słyszałem o takich przypadkach,że po zmianie zasilacza poprawiala sie dynamika) albo jakiejś magicznej pętli mas(?) ;) albo naprzykład braku masy w jakimś konkretnym miejscu...?

Ciężko sobie wyobraźić żeby Delta szumiała bardziej od zintegrowanej SBpodobnej... ;)
To pomimo ceny (i też trochę dzięki niej) całkiem niezła karta dzwiekowa. :)

chyba nikt z nas tu nie pomoże - na wszelki wypadek - jeśli masz możkiwość - sprawdź kartę na komputerze kolegi/koleżanki. Jeśli to nie pomoże spróbuj uderzyć do serwisu...

pozdrawiam ;) ...

A czy moglbys, prosze, sprawdzic u siebie cos takiego: odlacz wszystkie kable od wejsc karty ale w mixerze zaznacz je jako aktywne, i daj wzmacniacz na maxa. Czy wtedy bedzie u ciebie buczalo tak jak u mnie, czy w ogole nic. W Patchbay/router H/W out 1/2 niech bedzie zaznaczone Monitor Mixer. U mnie wtedy wlasnie buczy tak jak na nagraniu.

W otoczeniu mojego komputera jest tylko modem DSL do internetu. Probowalem go wylaczac ale nic to nie daje. Komp stoi na podlodze.

A co myslisz o tym, ze jak podlacze sluchwki bezposrednio do wyjsc 1 i 2 karty to wtedy nie buczy?

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 02 gru 2006, 23:01

masz gdzies tragiczne petle masy....znakiem na to jest to ze sluchawki nie bucza a powinny gdyby to wina karty...podlaczasz wzmak czy aktywny glosnik i juz masz problem masy.....

ja mam wszystko do jednego gniazdka(w sumie do jednego bo drugie jest na tej samej linii) - odsluch aktywny(jeden do jednego drugi do drugiego na tej samej linii),komp do pierwszego klawisz do drugiego,monitor do pierwszego ,wzmak sluchawkowy(dzieli sygnal z karty na odsluch do minitorow i sluchawek)do pierwszego i zero najmniejszego buczenia.........

mialem buczenie jak mialem sblive i mikser dj'ski reloopa....kompa do grzejnika i po problemie...

radek_tymecki

Post autor: radek_tymecki » niedziela 03 gru 2006, 23:54

Pętla mas... Jak na moje to zasilaj WSZYSTKO w studio z jednego i tego samego źródła... Inaczej z buczeniem bedziesz się męczył do zakichanej śmierci

Kup też sobie listwy przepięciowe ze stabilizatorem sygnału
vintage synth fan

radek_tymecki

Post autor: radek_tymecki » poniedziałek 04 gru 2006, 00:01

Dlatego nie rozumiem czemu przedstawiliście tutaj wielkie wywody o wyciszaniu poszczególnych kanałów czy też ustawianiu głośności jak problem jest banalny i na różnego typu eventach wielu zapomina o podstawowej zasadzie zasilania sprzętu... Jedno zdanie rozwiewa wszelkie wątpliwości :)
[addsig]
vintage synth fan

Awatar użytkownika
Igor888
Kontakt:

Post autor: Igor888 » poniedziałek 04 gru 2006, 10:03

Nie wiem czy dobrze zrozumialem... Chodzi o to, zeby caly sprzet byl podlaczony do jednego gniazdka w scianie?. Jesli tak to u mnie wlasnie tak jest. Do gniazdka w scianie jest podlaczona listwa i do niej jeszcze dwie listwy (w sumie 3). Oprocz sprzetu studyjnego do tych listew mam jeszcze podlaczony modem, zasilacz telefonu i lampke. Myslalem, ze to moze to zakloca ale jak wszystko odlacze to buczenie jest to samo.

ODPOWIEDZ