Jakie urządzenie ADAT?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Jaras
Jakie urządzenie ADAT?

Post autor: Jaras » czwartek 30 lis 2006, 12:45

Planuję nagrywać do 16 scieżek. Ścieżki będę wysyłal na direct out z miksera Mackie Onyx 1640 do karty RME MULTIFACE II (8 wejść). Do tej karty potrzebny będzie mi jakiś w miarę przyzwoity ADAT. Jakie urządzenie ADAT byłoby najlepszym rozwiązaniem w moim przypadku? Czy możecie podać jakieś przykładowe modele? Oczywiście mówię o sprzęcie w miarę rozsądnym cenowo - max do 2,500 zl. Co byście proponowali?

I jeszcze jedno pytanie - czy ADAT musi posiadać konwertery AD/DA? Może to głupie pytanie, ale będę wdzięczny za przybliżenie mi tego tematu
Z góry dziękuję
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
somebody-someone

Re: Jakie urządzenie ADAT?

Post autor: somebody-someone » czwartek 30 lis 2006, 15:27

Osobiście polecam markę Presonus - dostępna w Audiostacji po w miarę przystępnych cenach. Osobiście planuję wejść w związek z ich nowym dzieckiem - Fire Studio (3 100 zł). Do tego 2 DigiMAX FS -3 050 zł (które Tobie polecam). Łącznie 24 przedwzmacniacze mikrofonowe z fantomami za cenę dużo mniejszą niż Mackie+RME+dodatkowy przedwzmacniacz. Polecam jednak tego DigiMax'a, a jeśli szukasz rozwiązania jeszcze bardziej przyszłościowego to mozesz kupić tego FireStudio - będziesz miał dzięki temu w interfejsy, z których np. Presonus będzie mógł Tobie robić za mikser odsłuchowy na koncertach.

Jako tańszą alternatywę, możesz rozpatrzyć te dwa urządzenia:
-SM Pro Audio PR8MKII - Około 1 400 zł (przedwzmacniacz + ADAT)
- Behringer ADA8000 - Około 1250 zł

Jeśli chodzi o ADAT, to jest to tylko sposób przesyłania sygnału - w tym przypadku ośmiu sygnałów audio (jednym kablem światłowodowym używanym w tego typu zastosowaniach może płynąć osiem wiązek światła). Jeżeli chcesz jakiś sygnał elektryczny (tzw. analogowy) przesłać tą drogą, musi on być najpierw zdigitalizowany (przetworzony na ciąg zer i jedynek). Do tego zadania potrzebujesz konwertera analogowo - cyfrowego. Później musi zajść sytuacja odwrotna (w interfejsie RME jak mniemam) - sygnał cyfrowy zostanie zamieniony na prąd elektryczny.

Twoje pytanie nie było głupie... Pozdrawiam!
..:: Dobra muzyka to koincydencja wielu zbiorów zawierających jedynie dobre pierwiastki ::..

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » czwartek 30 lis 2006, 22:44

...czy ADAT musi posiadać konwertery AD/DA?...
ADAT nie może niczego posiadać. To tylko system/metoda przesyłu danych. Musisz konkretnie powiedzieć, co ma być tym "adatem", czego potrzebujesz?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 01 gru 2006, 00:06

czy ADAT musi posiadać konwertery AD/DA?...
ADAT nie może niczego posiadać. To tylko system/metoda przesyłu danych.

Ech, ta mlodziez...

ADAT to jest to
Tak sie zlozylo przypadkowo, ze ten magnetofon (i pare jego kolejnych wersji) mial wielokanalowe wejscie i wyjscie cyfrowe zrealizowane na swiatlowodzie. Magnetofony juz dawno umarly, a zlacze pozostalo i ma sie dobrze. Stad ADAT posiada konwertery AD i DA, natomiast ADATa mozna posiadac

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » piątek 01 gru 2006, 00:38

Jasne matiz, jest taka możliwość, że Jaras będzie puszczał sygnał z Onyxa do Muliface'a i zamiast na dysku będzie zapisywał na Adacie (Alesis np.). Może chce mieć brzmienie taśmy;) Eh..., ci seniorzy;)

Rafals

Post autor: Rafals » piątek 01 gru 2006, 11:15

...Planuję nagrywać do 16 scieżek. Ścieżki będę wysyłal na direct out z miksera Mackie Onyx 1640 do karty RME MULTIFACE II (8 wejść). Do tej karty potrzebny będzie mi jakiś w miarę przyzwoity ADAT. Jakie urządzenie ADAT byłoby najlepszym rozwiązaniem w moim przypadku? Czy możecie podać jakieś przykładowe modele? Oczywiście mówię o sprzęcie w miarę rozsądnym cenowo - max do 2,500 zl. Co byście proponowali?

I jeszcze jedno pytanie - czy ADAT musi posiadać konwertery AD/DA? Może to głupie pytanie, ale będę wdzięczny za przybliżenie mi tego tematu
Z góry dziękuję
Pozdrawiam...
A nie wolisz zainwestować w kartę FireWire do ONYXa?

Jaras

Post autor: Jaras » piątek 01 gru 2006, 12:22

To ja może ja wytłumacze co chcę robic:) TO może będzie wam łatwiej mi cos podpowiedzieć - chcę nagrywać do 16 scieżek równocześnie (potrzebuje 16 wejsc z przedwzmacniaczem) no i do tego planowalem mackie onyx 1640. Z macke mychodze 16 wyjsciami i podpinam je pod RME multiface (8 wejsc), a kolejne osiem scieżek wpinam do tego urządzenia ADAT (kolejne 8 scieżek). ADATA łączę z kartą i to jest mój szczwany plan:) Pytanie tylko czy to sobie dobrze wymyśliłem.

W tym wypadku mam juz przedwzmacniacze w mikserze, tak wiec nie potrzebuje kolejnych w urządzeniu ADAT, a z tego co widzę to właśnie przedwzmacniacze owy ADAT posiadają. No i odwrotna sytuacja - może lepiej zamiast miksera kupic dwa ośmiokanałowe przedwzmacniacze, np RME OCTAMIC, albo MOTU 8pre i podłączyć je do interfejsu audio. Co myślicie o takim rozwiązaniu? Czy przedwzmacniacze tych urządzeń sa tak dobre jak mackie onyx?
Pozdro

Jaras

Post autor: Jaras » piątek 01 gru 2006, 12:26

Myślałem o tej karcie firewire do mackie...pozwoliło by to zgrać od razu 16 ścieżek. Ale co jeszcze w takiej konfiguracji jest mi potrzebne? Tylko karta muzyczna? Czy łączę mikser z kartą muzyczną za pomoca tego firewire?

Awatar użytkownika
zwierzu

Post autor: zwierzu » piątek 01 gru 2006, 15:24

...Myślałem o tej karcie firewire do mackie...pozwoliło by to zgrać od razu 16 ścieżek. Ale co jeszcze w takiej konfiguracji jest mi potrzebne? Tylko karta muzyczna? Czy łączę mikser z kartą muzyczną za pomoca tego firewire?...
Kartę wkręcasz do miksera i podpinasz tasiemką specjalnie przygotowaną w środku Onyxa. Kabelkiem FW lecisz do kompa i po sprawie. Masz 16 śladów +2 (suma). Dobrej jakości przedwzmacniacze i świetnie konfigurowalny mikser. Nie ma co kombinować - na allegro karta FW to 1200 zeta.
lubie rockenrola, PGR'y i inne bajery

Awatar użytkownika
somebody-someone

Post autor: somebody-someone » poniedziałek 04 gru 2006, 13:56

W tym wypadku mam juz przedwzmacniacze w mikserze, tak wiec nie potrzebuje kolejnych w urządzeniu ADAT, a z tego co widzę to właśnie przedwzmacniacze owy ADAT posiadają. No i odwrotna sytuacja - może lepiej zamiast miksera kupic dwa ośmiokanałowe przedwzmacniacze, np RME OCTAMIC, albo MOTU 8pre i podłączyć je do interfejsu audio. Co myślicie o takim rozwiązaniu? Czy przedwzmacniacze tych urządzeń sa tak dobre jak mackie onyx?
Pozdro...
Jeśli chcesz korzystać z tego sprzętu tylko w studiu, to polecam raczej RME, MOTU, albo wspomnianego wcześniej Presonusa (te dwie pierwsze firmy to zdecydowanie półka wyżej). Jeśli jednak będziesz chciał tego sprzętu używać też na scenie, to Mackie z FW, będzie wygodniejsze (raczej nie lepsze, bo przedwzmacniacze w RME to mistrzostwo świata, ale to subiektywna ocena). W tym przypadku możesz kupić jakąś kartę muzyczną do kompa, np. E-mu 1212m do obsługi efektów i instrumentów VST. Kupując kartę FW do komputera, polecam potestować kilka dobrych modeli - różnice w chipsetach są bardzo odczuwalne w pracy. Możesz kupić tzw. 2 w 1 - E - mu 1820m. Oprócz karty muzycznej, dodatkowych wejść, masz port FireWire. W razie pytań pisz - także na maila. Pozdrawiam!
..:: Dobra muzyka to koincydencja wielu zbiorów zawierających jedynie dobre pierwiastki ::..

ODPOWIEDZ