Presonus Digimax z RME - nie działa
przyznam sie szczerze, ze mam problem, posiadam karte RME HDSP 9632 i wlasnie nabylem preamp 8 kanalowy Presonus Digimax 48 khz, i nie potrafie ustawic tak karty, by sygnal przeslany z Presonusa za pomoca kabla optycznego, byl slyszalny na wejsciach karty. Czy ktos moglby mi powiedzic jakie opcje powinienem na karcie RME wlaczyc, choc wydaje mi sie, ze wszystkie mozliwosci wykorzystalem. Prosze o pomoc

Re: Presonus Digimax z RME - nie działa
...przyznam sie szczerze, ze mam problem, posiadam karte RME HDSP 9632 i wlasnie nabylem preamp 8 kanalowy Presonus Digimax 48 khz, i nie potrafie ustawic tak karty, by sygnal przeslany z Presonusa za pomoca kabla optycznego, byl slyszalny na wejsciach karty. Czy ktos moglby mi powiedzic jakie opcje powinienem na karcie RME wlaczyc, choc wydaje mi sie, ze wszystkie mozliwosci wykorzystalem. Prosze o pomoc
...
Jeżeli preamp ma być źródłem zegara (WordClock) to przestaw w panelu karty tryb na Auto i jako domyslne źródło wskaż ADAT. W Presonusie ustaw taką częstotliwość, z jaką chcesz pracować w projekcie.
Zrób i powiedz, czy na wejściach (panel Inputs) w Totalmix pojawił się (wizualnie) sygnał - to, że nie słychać może wynikać z określonej konfiguracji monitorowania. Ale jeżeli na wskaźnikach widać, to znaczy, że wszystko jest OK.
Jacek

Jeżeli preamp ma być źródłem zegara (WordClock) to przestaw w panelu karty tryb na Auto i jako domyslne źródło wskaż ADAT. W Presonusie ustaw taką częstotliwość, z jaką chcesz pracować w projekcie.
Zrób i powiedz, czy na wejściach (panel Inputs) w Totalmix pojawił się (wizualnie) sygnał - to, że nie słychać może wynikać z określonej konfiguracji monitorowania. Ale jeżeli na wskaźnikach widać, to znaczy, że wszystko jest OK.
Jacek
a czy na pewno dobrze połączyłeś wyjście optyczne przetwornika (to tam, gdzie świeci na czerwono) z wejściem optycznym karty (to tam, gdzie NIE świeci)?
kabel optyczny dobrze wpiolem, niestety zrobilem blad, zaznaczajac jako aktywny fajke w panelu karty RME - AEB ADAT int. myslalem, ze musi byc zaznaczona ta opcja nie zalerznie od tego co nizej wybieram, i wlasnie przez to mi glownie nie dzialalo, takze nie bylem pewny opcji wybranej Pref Sync Ref - teraz wiem, ze mialo byc - Adat in ! po za tym, problem takze mialem z zasilaczem, ktory zamienial mi prad z 110 na 220 V, byl za slaby mial tylko 20 watt i stopil sie, na szczescie nic sie nie stalo, bo szybko sie zorjentowalem, ze cos podejzanie pachnie, teraz mam zasilacz 150 wat i wszystko juz dziala ok !! dziekuje raz jeszcze za pomoc.
POZDRAWIAM
POZDRAWIAM