Focusrite Saffire Pro 26 i/o
- Bart709man
Od jakiegoś czasu sprzęt jest dostępny, tani i atrakcyjnie się prezentuje. Czy ktoś z szacownych forumowiczów zakupił ten interface i mógłby wyrazić swoją opinie? Interesuje mnie jakość i stabilność na Macu i PCie w porównaniu do flagowych interfaców innych firm.
Pozdrawiam
[addsig]
Pozdrawiam
[addsig]
Re: Focusrite Saffire Pro 26 i/o
tez sie waham miedzy nim a RME ff400
widzialem focusrite u dystrybutora:
za:wyglaDA SOLIDNIE MA OSIEM preampow Focusrite Green, 2 out sluchawkowe, sterowanie monitorami i dosyc ciekawa aplikacje wewnetrzna, inserty, dobre przetworniki. Krzysztof z aduiotech bardzo wysyoko ocenil stabilnosc i osiagi sterownikow dla obu platform - mala latencja
wady: male saffire maja DSP, ten juz nie ma - co oznacza brak sprzetowego meteringu czy odpalania wtyczek(podbno bardzo dobrych, nawizaujacych do protoolsowych focusrite). Phantom wlacza sie softwarowo. Preampy nie maja limiterow, niektrzy nie przepadaja za preampami green (lepsze od platinum, juz nie produkowane - kosztowaly , ok.1000$ za 2 kanalky, tu jest ich 8 za 800$). Odwrotki fazy tylko w 2 kanalach.
widzialem focusrite u dystrybutora:
za:wyglaDA SOLIDNIE MA OSIEM preampow Focusrite Green, 2 out sluchawkowe, sterowanie monitorami i dosyc ciekawa aplikacje wewnetrzna, inserty, dobre przetworniki. Krzysztof z aduiotech bardzo wysyoko ocenil stabilnosc i osiagi sterownikow dla obu platform - mala latencja
wady: male saffire maja DSP, ten juz nie ma - co oznacza brak sprzetowego meteringu czy odpalania wtyczek(podbno bardzo dobrych, nawizaujacych do protoolsowych focusrite). Phantom wlacza sie softwarowo. Preampy nie maja limiterow, niektrzy nie przepadaja za preampami green (lepsze od platinum, juz nie produkowane - kosztowaly , ok.1000$ za 2 kanalky, tu jest ich 8 za 800$). Odwrotki fazy tylko w 2 kanalach.
- zebromirrrr
ja tez jestem ciekawy opini na temat saffire.mysle o preampie 8 kanałowym ....co prawda to cały interfejs ale jakby był warty tej nie duzej badz co badz kasy jak na takie urzadzenie.....ktos wie cos z autopsji?
www.studiosquat.pl
- Bart709man
Właśnie... W branży w której za jakością idzie cena taki interface (o takich parametrach) budzi we mnie dziwny niepokój że jest jakiś haczyk. Za taką kwotę kupimy MOTU 8pre.. a czy MOTU ma lepsze (lebiej brzmiace) przedwzmacniacze od Focusrite (zielona seria). A może Focusrite nie może wysyłać sygnałów bezpośrenio z przedwzmacniaczy na ADAT w trybie "wolno stojącym"... to byłoby utrudnienie (w specyfikacji znalazłem tylko że może pobierać z ADAT-a i wysyłać na wyjścia analogowe). Rozwiejcie moje wątpliwości.
no w sumie motu nigdy z produkcji preampow nie slynelo......
jak i focusrite debiutuje w kwesti interface :)
jak nie urok to sraczka.
Skoro nie ma zadnego DSP (chociazby obsluga encoderow) to raczej nie ma fukncji standalone, a co do ADAT - wydawalo mie sie ze we dwie strony mozna.
Sciagnij ze strony manula - bedziesz wiedzial wszystko
A ja wciaz sie waham, RME mnie neci przetwornikami, stabilnoscia i wieloma innymi, ale preampy f-my RME mi wyjatkowo nie podchodza......... i sa tylko dwa.
jak i focusrite debiutuje w kwesti interface :)
jak nie urok to sraczka.
Skoro nie ma zadnego DSP (chociazby obsluga encoderow) to raczej nie ma fukncji standalone, a co do ADAT - wydawalo mie sie ze we dwie strony mozna.
Sciagnij ze strony manula - bedziesz wiedzial wszystko
A ja wciaz sie waham, RME mnie neci przetwornikami, stabilnoscia i wieloma innymi, ale preampy f-my RME mi wyjatkowo nie podchodza......... i sa tylko dwa.
- stevelukather
Sa realizatorzy ktorzy twierdza,ze Focusrite brzmi jak drewno,nawet ISA,wiec tu bym sie nie rozplywal na ta firma,OctoPRE brzmi niewiele lepiej o ile nie tak samo jak Behringer ADA 8000,wiec nic rewelacyjnego.MOTU nigdy nie produkowalo preampow a te co maja to sa preampy PRISTINE,bardzo dobre cieplo brzmiace i nie szumiace.Bebny nagrane przez MOTU 896HD brzmia bardzo grubo i solidnie,ja sobie chwale.Co do RME to nie slyszalem preampow,ponoc sa bardzo przezroczyste i wysokiej jakosci,czy ktos ma OCTAMIC,zeby napisac cos na ten temat??????Nie wierzcie w to,ze jesli jakis preamp kosztowal 2000$ to majac ich 8 za pol ceny w innym urzadzeniu,beda to te same preampy.Pozdrawiam.
[addsig]
[addsig]
co do preampow MOTU : Traveller ma SWIETNE preampy, tu i owdzie w internecie mozna przeczytac bardzo pozytywne opinie (Gearslutz, SoS, recording.org); sam sprawdzilem i potwierdzam. bardzo neutralne, niziutkie szumy, czyste, klarowne.
ale z tego co wiem to w travellerze sa inne preampy niz w tym 8pre - w nim sa te same co bodajze w 828mkII, a to juz ponoc nie to samo, inne bebechy; ale nie mialem okazji sprawdzi, wiec tylko sygnalizuje;) (ludzie z branzy porownuja 828mkII do mackie onyx 800r, a nawet stawiaja ten drugi nieco wyzej; swoja droga wydatek rownie godny przemyslenia w kwestii jakosc/cena)
ale z tego co wiem to w travellerze sa inne preampy niz w tym 8pre - w nim sa te same co bodajze w 828mkII, a to juz ponoc nie to samo, inne bebechy; ale nie mialem okazji sprawdzi, wiec tylko sygnalizuje;) (ludzie z branzy porownuja 828mkII do mackie onyx 800r, a nawet stawiaja ten drugi nieco wyzej; swoja droga wydatek rownie godny przemyslenia w kwestii jakosc/cena)
fan dobrego brzmienia ;)
aha, tez wazne: za wielka woda firma Black Lion slynie z usprawniania interfesjow MOTU glownie wlasnie w kwestii preamppow - za pareset dolcow (cos kolo 300) jest jakis skok jakosciowy
ludzie tam wala drzwiami i oknami, wiec chyba tez warto przemyslec..
ludzie tam wala drzwiami i oknami, wiec chyba tez warto przemyslec..
fan dobrego brzmienia ;)
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 00:36 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]
- Bart709man
Wracając do Focusrite Saffire Pro 26 i/o..
No właśnie przejrzałem Manuala i konwersja ADAT -> Analog odbywa się standalone ale o Analog -> ADAT nic nienapisali, więc... skoro nie napisali to nie ma. Być może ktoś ma na sklepie ten interface i sprawdzał... dajcie znać. Albo ktoś we Wrocławiu ma ten sprzęt... prosze o kontakt na maila jakby co..
Wracając do Focusrite Saffire Pro 26 i/o..
No właśnie przejrzałem Manuala i konwersja ADAT -> Analog odbywa się standalone ale o Analog -> ADAT nic nienapisali, więc... skoro nie napisali to nie ma. Być może ktoś ma na sklepie ten interface i sprawdzał... dajcie znać. Albo ktoś we Wrocławiu ma ten sprzęt... prosze o kontakt na maila jakby co..