Pasywne Event 20/20 + wzmacniacz czy jednak monitory aktywne?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
zelig
Pasywne Event 20/20 + wzmacniacz czy jednak monitory aktywne?

Post autor: zelig » wtorek 24 paź 2006, 21:59

Witam!

zamierzam pod koniec roku zainwestowac w monitory bliskiego pola, bo do tej pory robilem mix na domowym sprzecie, z ktorym jestem na tyle osluchany, ze nauczylem sie na nim jako tako miksowac, i uzyskuje zadowalajacy efekt, ale zdaje sobie tez spraw z mankamentow takiego odluchu.

nie stac mnie na odlusch z wyzszej polki, w chodzi w gre przedzial raczej do 2000 pln ( a najchetniej w rpzedziale okolo 1500)

poczatkowo myslalem o Alesisas m1 mk2, badz pasywych monitor one + wzmacniacz ra150 - przyzwoita cena i dosc dobra renoma w tym rpzedziale cenowym.

swego czasu jednak mialem okazje posluchac Eventow 20/20 i bardzo mi sie spodobaly - dzieki dosc sporym osmiocalowym glosnikom moim zdaniem mialy mocny ale bardzo selektywny dol. superniskie subbasy brzmialy na nich bardzo czytelnie.

zajmuje sie elektronika/techno/house wiec ten wlasnie to dolne pasmo jest dosc istotne, gdyz czesto bywa najbardziej problemowym w mixie. znajac tez moje nawyki potrzebuje glosnikow na ktorych bas brzmi mocno i soczyscie ale selektywnie.

Generalnie potrzebuje odsluchu, ktory bedzie w miare rpzyzwoity, ale bedzie brzmial dla mnie "swojsko" - i zarazem alesisy jak i eventy wydaja sie brzmiec "swojsko' dla mojego ucha, nie chce tracic wiele czasu, by "nauczyc sie odlsuchow"

pasywne eventy w tym momencie maja bardzo rpzyzwoita cene, zwlaszcza w niemczech, skad mam mozliwosc je przywiezc - niecale 300 eu.

niektorzy jednak odradzaja mi kupno pasywnych glosnikow i zdecydowanie polecaja aktywne, na aktywna wersje eventow 20/20 BAS zdecydowanie nie bedzie mnie stac, sa ponad dwukrotnie drosze od pasywych.

nie mam bardzo dobrego rozeznania w temacie i nie wiem na ile duzy wplyw moze miec wzmacniacz na kolorzyownaie sygnalu.

posiadam amplituner denona DRA-275RD

prosilbym o jakas opinie co sadzicie?

kupic pasywne eventy i podlaczyc do tego wzmacniacza?

pomyslec o innym , raczej "studyjnym" wzmacniaczu ( chocby wspomniany alesis ra 150 ) ?

zdecydowac sie jednak na aktywne alesisy?

czy moze uciulac jeszcze troche gotowki i pomyslec o aktywnych eventach TR8/tr8xl?

nie mam super rozeznania w temacie, to maja byc moje pierwsze monitory, wiec prosze wybaczyc jesli moje pytania sa nieco 'lamerskie", ale jesli ktos zna te modele i ma jakas dobra rade bylbym wdzieczny?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
flove

Re: Pasywne Event 20/20 + wzmacniacz czy jednak monitory aktywne?

Post autor: flove » wtorek 24 paź 2006, 22:29

Generalnie potrzebuje odsluchu, ktory bedzie w miare rpzyzwoity, ...

a sluchales yamahy hs80m ?

zelig

Post autor: zelig » wtorek 24 paź 2006, 22:39

nie mialem okazji, znam aktywne msp-5 i jakos nie odpowiada mi ich brzmienie, prawdopodobnie maja swoje zalety, ale wlasnie brakuje mi w noch dolu
...

Generalnie potrzebuje odsluchu, ktory bedzie w miare rpzyzwoity, ...

a sluchales yamahy hs80m ?...

Soundchaser

Post autor: Soundchaser » wtorek 24 paź 2006, 23:41

Tak sie sklada ze mam na stanie wlasnie miedzy innymi Eventy 20/20v2,bardzo je sobie cenie,nie radzilbym Ci jednak podlaczac ich do amplitunera,raczej juz prosto do koncowki mocy,ja uzywam do ich zasilania SamsonaServo 260.
Nie moge nic zlego na ich temat powiedziec,z pasywnych monitorow mozna je porownac z Tannoyami Reveal,chociaz moim zdaniem Eventy sa bardziej przyjazne dla uszu.Uzywam ich na zmiane z aktywnymi KRK RP6 + RP10S.

zelig

Post autor: zelig » wtorek 24 paź 2006, 23:59

...Tak sie sklada ze mam na stanie wlasnie miedzy innymi Eventy 20/20v2,bardzo je sobie cenie,nie radzilbym Ci jednak podlaczac ich do amplitunera,raczej juz prosto do koncowki mocy,ja uzywam do ich zasilania SamsonaServo 260.
Nie moge nic zlego na ich temat powiedziec,z pasywnych monitorow mozna je porownac z Tannoyami Reveal,chociaz moim zdaniem Eventy sa bardziej przyjazne dla uszu.Uzywam ich na zmiane z aktywnymi KRK RP6 + RP10S.
...

znam tannoye reveal, i eventy wydaja mi sie faktycznie przyjazniejsze dla uszu,
tez tak cos mi sie wydaje, ze moj amplituner to raczej nie jest za dobra opcja ich wzmacniania, ma tez sporo mniejsza moc wyjsciowa niz moc glosnikow.

slyszalem, ze samson servo to dosc przyzwiota koncowka,
jestem ciekaw jak sie sprawuje zestaw alesis ra150+event 20/20 v2

ODPOWIEDZ