Mbox i laptop

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
scythe
Mbox i laptop

Post autor: scythe » czwartek 12 paź 2006, 08:12

Witam serdecznie
Mam mały problem z Mbox – em, polegający na tym ,że Mbx nie che działać gdyż lptopa i odłączę od zasilania zewnętrznego ( zasilacza) .
Komunikat wskazuje na CPU oraz h/w Buffet Size. – oczywiście sprawdziłem wszytkie ustawienia ale nic z tego.
Wiem że na pewno Mbox powoduje zwiększeniem zużycia prądu i problem chyba polega na tym ponieważ pod zasilaczem działa bez zarzutu. Ale czy na pewno ?
Dziękuję

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: Mbox i laptop

Post autor: matiz » czwartek 12 paź 2006, 09:49

Wiem że na pewno Mbox powoduje zwiększeniem zużycia prądu i problem chyba polega na tym ponieważ pod zasilaczem działa bez zarzutu.

MBox pobiera 480mA. To w zasadzie maks tego, co moze dac zlacze USB. Mozliwe, ze przy pracy z baterii sa jakies ograniczenia zasilania USB.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 12 paź 2006, 10:13

...Wiem że na pewno Mbox powoduje zwiększeniem zużycia prądu i problem chyba polega na tym ponieważ pod zasilaczem działa bez zarzutu.

Spróbuj zrobić tak:
- znajdź Panel sterowania -> Menedżer urządzeń -> Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej -> Główny koncentrator USB -> Właściwości -> zakładka Zarządzanie energią
- odznacz tam opcję "Zezwalaj komputerowi na wyłączanie tego urządzenia w celu oszczędzania energii".
Domyślnie (po "postawieniu" systemu) jest ona zwykle zaznaczona.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

scythe

Post autor: scythe » czwartek 12 paź 2006, 10:44

......Wiem że na pewno Mbox powoduje zwiększeniem zużycia prądu i problem chyba polega na tym ponieważ pod zasilaczem działa bez zarzutu.

Spróbuj zrobić tak:
- znajdź Panel sterowania -> Menedżer urządzeń -> Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej -> Główny koncentrator USB -> Właściwości -> zakładka Zarządzanie energią
- odznacz tam opcję "Zezwalaj komputerowi na wyłączanie tego urządzenia w celu oszczędzania energii".
Domyślnie (po "postawieniu" systemu) jest ona zwykle zaznaczona.
...
Dziekuje , ale nadal jest problem gdzies musi byc cos przestawione poniewaz laptop jest nowy i to do tego nie taki zły HP Compag nx 7400, hmm próbuje dalej

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 12 paź 2006, 10:47

...Dziekuje , ale nadal jest problem gdzies musi byc cos przestawione poniewaz laptop jest nowy i to do tego nie taki zły HP Compag nx 7400, hmm próbuje dalej ...

Po odznaczeniu tej opcji musisz wystartować ponownie laptopa (wł/wył a nie "uruchom ponownie".
[addsig]

scythe

Post autor: scythe » czwartek 12 paź 2006, 10:56

......Dziekuje , ale nadal jest problem gdzies musi byc cos przestawione poniewaz laptop jest nowy i to do tego nie taki zły HP Compag nx 7400, hmm próbuje dalej ...

Po odznaczeniu tej opcji musisz wystartować ponownie laptopa (wł/wył a nie "uruchom ponownie".
...
Kurcze nadal nie idziena baterii , komunikat z CPU oraz H/W
hmm zgupiałem :)

frodo

Post autor: frodo » czwartek 12 paź 2006, 16:32

Kurcze nadal nie idziena baterii , komunikat z CPU oraz H/W
hmm zgupiałem :) ...
Ja mam tak, ze po odlaczeniu zasilania musze zmniejszyc ilosc pluginow w sesji - procek zwalnia. Co prawda jest tak na powerbooku, jednak mam ustawione "highest performance". I mimo to jest gorzej. Moze ty masz tak samo?

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 12 paź 2006, 16:45

...Ja mam tak, ze po odlaczeniu zasilania musze zmniejszyc ilosc pluginow w sesji - procek zwalnia. Co prawda jest tak na powerbooku, jednak mam ustawione "highest performance". I mimo to jest gorzej. Moze ty masz tak samo?...

W PowerBooku jest znacznie gorzej z tymi sprawami, przy tym zupełnie inną sprawą jest, że HP też ma swoje, czasem zupełnie niezrozumiałe anse w domenie laptopów .
[addsig]

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » piątek 13 paź 2006, 10:48

na temat Mboxa powiem jedno- O JEZUS

Największa wtopa jaką kiedykolwiek zrobiłem

Rok już mi to z naprawy nie wraca ze stanów wydalem tylko szmal.

Myslałem że to dobra pracownia do laptopa ale się pomyliłem.

Pewnie się powtarzam na tym forum ale ostrzegam , bo to lipa

scythe

Post autor: scythe » piątek 13 paź 2006, 23:20

...na temat Mboxa powiem jedno- O JEZUS

Największa wtopa jaką kiedykolwiek zrobiłem

Rok już mi to z naprawy nie wraca ze stanów wydalem tylko szmal.

Myslałem że to dobra pracownia do laptopa ale się pomyliłem.

Pewnie się powtarzam na tym forum ale ostrzegam , bo to lipa
...
Hmm strasznie mnie zdziwiłeś , ja mam Mboxa juz dwa lata i nie mogę narzekać, w sumie to już drugiego bo pierwszego mi dźwignęli na koncercie!!! Teraz aktualnie pracuje na min tylko na laptopie bo do bardziej zaawansowanych spraw używam DIGI 002 i tez nie mogę złego słowa powiedzieć. Może to z przyzwyczajenia od początku pracuje na Pro Tools.
Teraz mam problem ale nie z samym Mboxem tylko z zasilaniem w laptopie ponieważ nie bardzo che działać na baterii tylko musze podłączyć zasilacz aby spokojnie pracował.
Pluginy nie maja tu w sumie znaczenia ponieważ nie che ruszyć na surowej sesji.
Niemniej jednak dziękuję wszystkim za pomoc i jeśli ktoś będzie miał jakieś lekarstwo …………

ODPOWIEDZ