Jakie klawisze do 2500-3000 zł?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
diablo
Re: Jakie klawisze do 2500-3000 zł?

Post autor: diablo » piątek 29 wrz 2006, 19:22

Martwi mnie tylko edycja czy na tym malutkim wyswietlaczu bede mógł na poczekaniu tworzyć layery, ale jestem dobrej myśli.
Pozdrawiam :)...
Tworzenie layerów w Rolandzie XP-80 jest bardzo ładnie pokazane w postaci graficznej przez co szybko się je edytuje . Natomiast w XP-50 na wyświetlaczu widzimy tylko i wyłącznie wartości liczbowe . Jest trochę trudniej , ale mozna się przyzwyczaić

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » piątek 29 wrz 2006, 19:51

Ostatnio patrze na klawisze jak na komputery, który łatwiejszy i szybszy w obsłudze , jaki ma system bo brzmienia (w rolandzie mozna zmieniac) , obcujac juz kilka razy z TR nie twierdze ze on sie nie nadaje, bo oczywiscie ma prawdziwe perełki i w przyszłosci chciałbym znów miec jakiegos korga w kolekcji. Chciałem tylko powiedziec że Roland szybko sie nie znudzi bo 512 mb dba o to. Dla jednego 4 ślady audio to super sprawa , drugiego kwestia nagrywania audio nie interesuje. Wymagania są różne tak więc sam rozumiesz twoje kryteria wcale nie muszą sie pokrywać z innymi użytkownikami i prawidłowo :)
Pozdrawiam radośnie wszak jutro sobota:)

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » piątek 29 wrz 2006, 19:54

Tworzenie layerów w Rolandzie XP-80 jest bardzo ładnie pokazane w postaci graficznej przez co szybko się je edytuje . Natomiast w XP-50 na wyświetlaczu widzimy tylko i wyłącznie wartości liczbowe . Jest trochę trudniej , ale mozna się przyzwyczaić ...
Fajnie będe mial pare godzin na opanowanie go ale z tego co mówisz nie powinno być źle.
pozdrawiam

nielub

Post autor: nielub » wtorek 03 paź 2006, 17:10

mr hammond, jeszcze jedno pytanie - jak oceniasz rolanda xp-50 po sobocie?

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » wtorek 03 paź 2006, 17:34

...mr hammond, jeszcze jedno pytanie - jak oceniasz rolanda xp-50 po sobocie?...
Hej sorki zapomniałem , więc:
Miałem do dyspozycji jakieś stage piano yamahe P140 chyba, plus rolanda. Roland sprzęgnięty był z yamahą midi i wszelakie pady lecialy z rolanda, a yamaha standardowo zajeła sie tym co potrafi najlepiej czyli piano;-).
Nie miałem czasu na edycje brzmien , jedynie co na szybko potrafiłem zrobic to ustawic w rolandzie filter komunikatów midi.
Co do brzmien to nie skupiałem się na barwach akustycznych bo nie musiałem. Poglądowo sprawdziłem co w nim siedzi i ogólnie wrażenie pozytywne.
Jednak np moja yamaha cs6x wydawała mi się bardziej wyraźniejsza brzmieniowo niż xp50, program rhodesa był ciekawy, ale niestety to już nie te czasy, pianino też już nie to.
Jeśli miałbyś go w jakieś ciekawej cenie do kupienia to jak najbardziej, jednak wydaje mi się ze yamaha s30 jest o wiele świeższa i chyba nadal cenowo 2000zł na allegro.
Porównując xp50 do wspominianego Juno D, to juz inna kategoria i zdecydowanie w to bym zainwestował.
Na zakończenie podam że instrument na którym gralem miał wyrobione kółko Jog i strasznie utrudniało to prace podczas zmiany brzmień.
Sprawdź te elementy przed zakupem.

richtig

Post autor: richtig » wtorek 03 paź 2006, 18:09

A jak to jest z samplerem w Juno-G? Umożliwia jakieś bardziej zaawansowane kształtowanie brzmienia (gł. chodzi mi o warstwy dynamiczne, możliwość nakładania sampli na siebie). W teście EiS na ten temat nic nie znalazłem, na stronie Rolanda też nie (co dość mocno dziwi).
Pozdrawiam
www.myspace.com/pchelki

nielub

Post autor: nielub » wtorek 03 paź 2006, 18:41

No i proszę. Zadałem pytanie i dostałem kupę odpowiedzi, w większości bardzo konkretnych i w dodatku prawie natychmiast. Jestem w szoku. Czy to naprawdę jest forum internetowe?
Mr hammond - na razie liznąłem tylko co nieco teorii, ale na podstawie tego, co przeczytałem tutaj i gdzie się tylko dało, wydaje mi się, że Twoje typy są trafne: Juno G (o ile zbiorę fundusze), w następnej kolejności Yamaha, no i tuż za nią XP-50.
Dzięki wielkie.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 03 paź 2006, 22:07

skorzystam z okazji i zapytam znawców o Wasze zdania na temat instrumentu KORG SP250

Co sadzicie o klawiaturze (mnie sie b.podoba) , probkach (piano i rhodes tez raczej mi sie podobaja, reszta niezbyt, klawesyn zenujacy - brak kontrabasu?!)......

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » wtorek 03 paź 2006, 23:59

...mr hammond, jeszcze jedno pytanie - jak oceniasz rolanda xp-50 po sobocie?...
ja mam do czynienia z xp 50 co tydzień.Fakt faktem obsługa dla początkującego jest fatalna,filtry np,,nie nazywają się vcf tylk tvf tak samo jest w obiedni z atackiem itd.ale mozliwości ma spore,smyki to brzmią dla mnie zawodowo w dodatku możno zapakować do 4 kart rozszczrzeń,jest jeszcze funkcja RPS która jest nieoceniona w zastosowaniu live.

Awatar użytkownika
diablo

Post autor: diablo » środa 04 paź 2006, 01:16

Porównując xp50 do wspominianego Juno D, to juz inna kategoria i zdecydowanie w to bym zainwestował.
Na zakończenie podam że instrument na którym gralem miał wyrobione kółko Jog i strasznie utrudniało to prace podczas zmiany brzmień.
Sprawdź te elementy przed zakupem.
...
Nie ma się co dziwić , ze brzmienia Juno-G sa o wiele "lepsze" od XP-50 . Instrument Juno to produkt z 2006 roku , natomiast XP-50 miał dokładnie swój debiut na rynku w 1995 roku . Barwy Juno są zdecydowanie "głębsze " , po prostu całkiem innej kategorii brzmieniowej w pozytywnym znaczeniu tego słowa . Brzmienia w Juno maja o wiele więcej warstw , sa bardziej dopracowane a w przypadku imitacji brzmień instrumentów akustycznych , w doskonalszy sposób imitują je .Wystarczy posłuchać barwy fortepianu czy rewelacyjnej barwy gitary nylonowej aby samemu się przekonać . Zresztą różnica brzmieniowa jaka jest między tymi dwoma instrumentami nie powinna nikogo dziwić . Dziesięć lat w technologi samplingu to bardzo dużo i to po prostu słychać.
Pocieszające są dwie sprawy . Po pierwsze - z roku na rok mamy instrumenty o lepszych brzmieniach , po drugie instrumenty sa tańsze . Za Rolanda XP-50 w salonie muzycznym 10 lat temu trzeba było dać 5500 zł . Dziś natomiast za Juno-G które oprócz zwykłego syntezatora ma sampler i dodatkowo rejestrator 4 ścieżkowy musimy wyłożyć 3780 zł .
Jeśli ktoś ma ograniczony budżet , niekiedy ograniczony do zakupu tylko jednego instrumentu a chciałby mimo to robić własna muzykę na przyzwoitym poziomie oraz podobaja mu się brzmienia własnie tej firmy to myślę , ze jest to zakup wręcz idealny.

Jeśli chodzi o kółka Jog to podzielam opinie . Często po wieloletnim uzytkowaniu to pokrętło " nawala " a edycja parametrów tym " manipulatorem " staje się wręcz denerwująca. Jednak dzięki przyciskom INC i DEC które znajduja się koło kółka Jog mozna uzyskac takie same efekty edycyjne jak bysmy się posługiwali samym kółkiem
. Naciskajac INC zwiększamy wartość edytowanego parametru pomału ( tak jak bysmy kółkiem kręcili pomału ) . Gdy nacisniemy przycisk INC i trzymając go nacisniemy równocześnie przycisk DEC prędkosć edytowanego parametru znacznie się zwiększy ( tak jak byśmy szybko kręcili kółkiem ) . Przy zmniejszaniu edytowanego parametru postępujemy odwrotnie . Można nabrac wprawy . Oczywiście ten patent jest dobry dla tych którym nie spieszno do serwisu lub nie posiadaja smykałki majsterkowicza

ODPOWIEDZ