DX a VST

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Łukasz1985
DX a VST

Post autor: Łukasz1985 » czwartek 31 sie 2006, 19:15

Witam wszystkich. Mam takie pytanie. Jeśli mamy do wyboru zainstalowanie wtyczki w formacie VST lub DX, czy oba formaty brzmią tak samo (chodzi mi czy nie ma różnicy w dzwięku pomiędzy tymi dwoma formatami)

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: DX a VST

Post autor: JoachimK » czwartek 31 sie 2006, 20:42

Algorytmy DSP (czyli te odpowiedzialne za przetwarzanie dzwieku) sa identyczne nie tylko dla wtyczek DX czy VST ale i innych (RTAS/AU..).

(sam kod moze sie roznic, ale to inna historia)

P.S Pamietaj, ze w przypadku DX jest czesto spore ograniczenie co do mozliwosci automatyki wtyczek.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 31 sie 2006, 22:27

zaleznie od programu(wtyczki) - w sony na przyklad duzo czesciej spotkac mozna pelna automatyke dx niz vst.......

czasem vst sa mniej zasobozerne - czasem dzialaja rowniez mniej stabilnie niz dx (przy vsti)

Awatar użytkownika
tox

Post autor: tox » piątek 01 wrz 2006, 10:58

Proponuję samemu zrobić sobie test i wtedy zobaczysz; może nawet napiszesz post tutaj o wynikach twoich analiz ( to tak na przykłąd).Ja osobiście wybieram zawsze vst, jeżeli mam jakiś wybór.DX`a wrzucam tylko wtedy jak wiem żę mogę potrzebowac danej wtyczki w Wavelabie (tam toteż operuję czsami na DXach, bo jak bym miał dodać w nim folder gdziemam wszystkie vst to przy pierwszym skanowaniu ze 3 albo 4 razy by mi go wywaliło-strasznie to wkurza)

ODPOWIEDZ