Testy mikrofonów i preampów

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Master
Testy mikrofonów i preampów

Post autor: Master » piątek 21 lip 2006, 11:43

z pewnoscia nie najnowasza strona, ale bardzo uzyteczna

Ktos sobie zadał duzo trudu , aby przetestowac kilkadziesiat preampow , mikrofonow .. itd .
posiłkując sie ta strona ,mozna wpisywac swoje typy na najlepszy preamp oraz mikrofon ...

według mnie najlepiej brzmiacy preamp to :
1) Great River MP-2

zaskoczył VTB-1
rozczarował RNP

co do reszty nie potrafie sie odniesc . GRAJA ...

Mikrofony

1) tlm 103
2) AKG Solidtube ( gitara zabrzmiała zupełnie inaczej )
3) Oktava 319 , przypomina troche tlm 103 ,

na ostatnim miejscu MXL 990 .....

http://www.thelisteningsessions.com/sessions.htm

Awatar użytkownika
Master

Re: Testy mikrofonów i preampów

Post autor: Master » piątek 21 lip 2006, 11:44

Awatar użytkownika
Boleek

Post autor: Boleek » piątek 21 lip 2006, 14:43

zajeło mi 2 godziny , aby posłuchac nieiwelka zreszta czesc tego testu , miedzy preampami są słyszalne róznice , jednak wieksze róznice niz dzwiekowe to róznice CENOWE ...
wsód mikrofonow łatwiej jest wychwycic dobre i srednie urzadzenia
Gdzies wyczytałem ze to jak sprawuje sie mikrofon czy preamp najlepiej oceniac w czasie miksowania , i tutaj podobno Mackie z serji VLZ wypadaja bardzo srednio , a np RNP bardzo dobrze , jednak przysłuchujac sie FMR RNP słychac definitywnie ze jest ciemny ale masywny a VLZ dokładnie odwrotnie jasny bez Masy ... Zwraca uwage VTB-1 poniewaz za 100 $ dostajemy preamp ktorego brzmienie porownywane jest do urzadzen z półki za 2000 $ . W moim mniemaniu Test pkazuje róznice miedzy drogimi zabawkami ai tanimi , jednak dla zwykłego słuchacza , tak jak moja zona ktora nie słyszała zadnej róznicy miedzy Great River MP-2 a Behringerem , to praktycznie niema znaczenia ... oprocz ceny.

BRAF1

Post autor: BRAF1 » piątek 21 lip 2006, 20:37

Rzeczywiście ten preamp Studio Project VTB1 jest fajny...a czy ktoś porównywał może preamp VTB1 z M-Audio DMP3 ?
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.

ODPOWIEDZ