z pewnoscia nie najnowasza strona, ale bardzo uzyteczna
Ktos sobie zadał duzo trudu , aby przetestowac kilkadziesiat preampow , mikrofonow .. itd .
posiłkując sie ta strona ,mozna wpisywac swoje typy na najlepszy preamp oraz mikrofon ...
według mnie najlepiej brzmiacy preamp to :
1) Great River MP-2
zaskoczył VTB-1
rozczarował RNP
co do reszty nie potrafie sie odniesc . GRAJA ...
Mikrofony
1) tlm 103
2) AKG Solidtube ( gitara zabrzmiała zupełnie inaczej )
3) Oktava 319 , przypomina troche tlm 103 ,
na ostatnim miejscu MXL 990 .....
http://www.thelisteningsessions.com/sessions.htm
Testy mikrofonów i preampów
Re: Testy mikrofonów i preampów
zajeło mi 2 godziny , aby posłuchac nieiwelka zreszta czesc tego testu , miedzy preampami są słyszalne róznice , jednak wieksze róznice niz dzwiekowe to róznice CENOWE ...
wsód mikrofonow łatwiej jest wychwycic dobre i srednie urzadzenia
Gdzies wyczytałem ze to jak sprawuje sie mikrofon czy preamp najlepiej oceniac w czasie miksowania , i tutaj podobno Mackie z serji VLZ wypadaja bardzo srednio , a np RNP bardzo dobrze , jednak przysłuchujac sie FMR RNP słychac definitywnie ze jest ciemny ale masywny a VLZ dokładnie odwrotnie jasny bez Masy ... Zwraca uwage VTB-1 poniewaz za 100 $ dostajemy preamp ktorego brzmienie porownywane jest do urzadzen z półki za 2000 $ . W moim mniemaniu Test pkazuje róznice miedzy drogimi zabawkami ai tanimi , jednak dla zwykłego słuchacza , tak jak moja zona ktora nie słyszała zadnej róznicy miedzy Great River MP-2 a Behringerem , to praktycznie niema znaczenia ... oprocz ceny.
wsód mikrofonow łatwiej jest wychwycic dobre i srednie urzadzenia
Gdzies wyczytałem ze to jak sprawuje sie mikrofon czy preamp najlepiej oceniac w czasie miksowania , i tutaj podobno Mackie z serji VLZ wypadaja bardzo srednio , a np RNP bardzo dobrze , jednak przysłuchujac sie FMR RNP słychac definitywnie ze jest ciemny ale masywny a VLZ dokładnie odwrotnie jasny bez Masy ... Zwraca uwage VTB-1 poniewaz za 100 $ dostajemy preamp ktorego brzmienie porownywane jest do urzadzen z półki za 2000 $ . W moim mniemaniu Test pkazuje róznice miedzy drogimi zabawkami ai tanimi , jednak dla zwykłego słuchacza , tak jak moja zona ktora nie słyszała zadnej róznicy miedzy Great River MP-2 a Behringerem , to praktycznie niema znaczenia ... oprocz ceny.
Re: Testy mikrofonów i preampów
Rzeczywiście ten preamp Studio Project VTB1 jest fajny...a czy ktoś porównywał może preamp VTB1 z M-Audio DMP3 ?
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.