Witam wszystkich,
Pierwszy post na forum i od razu problem ;)
Od kilku dni posiadam w/w mixer i mam z nim pewien mały lecz dość upierdliwy problem.
Otóż chwile po włączeniu urządzenia pojawia mi się na wyjściach słuchawkowych wyraźny, nieregularny szum. Zjawisko to obserwuje ok. 5-8min po czym szum samoczynnie zanika (potrafie 'wymusić ciszę' włączając zasialnie PHANTON - choć to nie zawsze działa).
Co ciekawe szum jest tylko na w/w wyjściach. Nie ma go ani na MONO SUM ani na wyjściach indywidualnych,sub mixów czy wysyłek ... jest tylko na wyjściach słuchawkowych :/
Doświadczeni użytkownicy zasugerują pewnie "zimny lut" lub wadliwy kondensator ... Zanim jednak dobiore się do niego z lutownicą chciałem zapytać: Czy ktoś to już tutaj miał ?
Dziekuje za ew. odpowiedzi i osoby nie zainteresowane tematem proszę o nie komentowanie ;)
Dla dociekliwych: jestem w stanie nagrać próbke tego szumu ;)
Jeżeli temat był wałkowany to przepraszam i prosze o link.
Pozdrawiam
Artur
Mackie 1642 VLZ Pro - szum na wyjściach słuchawkowych
Re: Mackie 1642 VLZ Pro - szum na wyjściach słuchawkowych
Tu nie ma co dumać - najwyraźniej coś się sfajczyło we wzmacniaczu słuchawkowym. Ja mam to-to od 5 lat i nic takiego się nie dzieje.
MD.
MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.
...Tu nie ma co dumać - najwyraźniej coś się sfajczyło we wzmacniaczu słuchawkowym. Ja mam to-to od 5 lat i nic takiego się nie dzieje.
MD....
Tak by wynikało, jednak ... szum nie jest zależny od poziomu wzmocnienia wyjścia słuchawek... czy ustawie wzmocnienie na min czy max jego poziom jest taki sam ... zauważyłem że czasem pomaga delikatne "ruszanie" gniazdkiem za pomocą przejściówki duży-> mały Jack ... więc wychodzi że zimny lut.
Dzięki za zainteresowanie i pozdrawiam.
MD....
Tak by wynikało, jednak ... szum nie jest zależny od poziomu wzmocnienia wyjścia słuchawek... czy ustawie wzmocnienie na min czy max jego poziom jest taki sam ... zauważyłem że czasem pomaga delikatne "ruszanie" gniazdkiem za pomocą przejściówki duży-> mały Jack ... więc wychodzi że zimny lut.
Dzięki za zainteresowanie i pozdrawiam.
...Tak by wynikało, jednak ... szum nie jest zależny od poziomu wzmocnienia wyjścia słuchawek... czy ustawie wzmocnienie na min czy max jego poziom jest taki sam ...
Jeżeli nie jest zbyt intensywny, co rzeczywiście może świadczyć o jakiejś usterce urządzenia, to prawdopodobnie "ten typ tak ma". Prawdopodobnie potencjometr wzmocnienia jest zlokalizowany na początku układu elektronicznego i w związku z tym słyszysz szumy całego toru wzmacniacza niezależnie od ustawienia tego potencjometru.
Jedyną możliwością byłaby odpowiednia przeróbka elektroniki wewnątrz urządzenia.
Jeżeli nie jest zbyt intensywny, co rzeczywiście może świadczyć o jakiejś usterce urządzenia, to prawdopodobnie "ten typ tak ma". Prawdopodobnie potencjometr wzmocnienia jest zlokalizowany na początku układu elektronicznego i w związku z tym słyszysz szumy całego toru wzmacniacza niezależnie od ustawienia tego potencjometru.
Jedyną możliwością byłaby odpowiednia przeróbka elektroniki wewnątrz urządzenia.
Dodam tylko ze od wejscia sluchawkowego sie u mnie zaczelo a na szumach na lewym main out sie skonczylo...
Musze to oddac do naprawy bo sam sie na tych rzeczach nie znam.Czy wie ktos moze gdzie w trojmiescie mozna by bylo to oddac bo szukalem i slabo z naprawa mixerow.
Dziekuje
Musze to oddac do naprawy bo sam sie na tych rzeczach nie znam.Czy wie ktos moze gdzie w trojmiescie mozna by bylo to oddac bo szukalem i slabo z naprawa mixerow.
Dziekuje
http://profile.myspace.com/szymonszulc
Co ciekawe szum po "pewnym" czasie zanika i póki nie wyłącze mixera nie wraca, elektronika się nagrzewa i jest dobrze ... Mam nadzieje że to będzie jedyny problem i legenda solidności mixerów Mackie się potwierdzi.
W sobote pobawie się w elektronika ... jeśli nic nie zrobie to mam jeszcze 3 tygodnie rozruchowej ;). Szkoda by było oddać bo ma to czego chcę i brzmi tak jak chcę.
W każdym razie dam znać co wyszło ;)
Pozdrawiam
W sobote pobawie się w elektronika ... jeśli nic nie zrobie to mam jeszcze 3 tygodnie rozruchowej ;). Szkoda by było oddać bo ma to czego chcę i brzmi tak jak chcę.
W każdym razie dam znać co wyszło ;)
Pozdrawiam
Problem tymczasowo rozwiązany. Rozebrałem ile mogłem i jedyne co wydało mi się nie tak to rdzawy nalot pod uziemieniem. Wyczyściłem, skręciłem i jest cisza. Coś za lekko poszło ;)
Pozdrawiam
Artur
Pozdrawiam
Artur