Problem z ZIP'em

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
SRG
Problem z ZIP'em

Post autor: SRG » niedziela 02 lip 2006, 22:18

Witam,mam taki problem z zipem,a mianowicie zainstalowałem i zip w akai mpc 2000 XL i tam smiga,i ten sam zip zainstalowałem w PC, i problem polega na tym że w PC jak wyłącze kompa i ponownie włacze to mi komp się "staje" i pisze DETECT IDE DRIVER jak go zresetuje to od kopa mi znajduje zip'a ale jak wyłacze i włacze od nowa to się zawiesza na detec ide drive

co może być przycyzną ?

Awatar użytkownika
MB

Re: Problem z ZIP'em

Post autor: MB » niedziela 02 lip 2006, 22:20

może konflikt ustawień Master/Slave z innymi urządzeniami?

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 02 lip 2006, 22:53

co może być przycyzną ?...

Prawie na pewno zbyt pozno zglaszaja sie same napedy w stosunku do ich logiki. Wbrew pozorom jest to problem powiazany z UDMA.

Rozwiazania:
-niektore plyty glowne maja z poziomu BIOSu mozliwosc regulacji opoznienia startu logiki w stosunku do napedow/kontrolerow
-mozna wymusic opoznienie np. startem z dyskietki bootowalnej (sformatuj pod XP dyskietke, skopuj na nia pliki systemowe odpowiedzialne za start OS, jak ntldr, ntdetect.com, boot.ini) lub startowac z bootowalnej CDR
-zmienic naped/kontroler na inny model (troche kiepskie rozwiazanie...)

P.S. problem jest jak najbardziej spotykany dla wspolczesnych i szybkich komponentow komputera (plyta, dyski HDD, bardzo szybkie kontrolery RAID/SCSI itp.).
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » niedziela 02 lip 2006, 23:56

-zmienic naped/kontroler na inny model (troche kiepskie rozwiazanie...)

Dlaczego nie? ZIPy to generalnie pieśń przeszłości i łatwo teraz kupić te napędy pośmiesznie niskich cenach. Warto może rozejrzeć się za modelami podpinanymi przez USB, te działają chyba najlepiej ze współczesnymi komputerami.

ODPOWIEDZ